Linkuri accesibilitate

 
Mișcări de ultimă oră pe listele PSD, PNL și USR-PLUS

Mișcări de ultimă oră pe listele PSD, PNL și USR-PLUS


Marcel Ciolacu a scăpat de fidelii lui Liviu Dragnea, Ludovic Orban și-a răsplătit apropiații, iar echipa Barna – Cioloș a avut un cuvânt greu de spus în stabilirea ordinii pe liste la USR – PLUS.

Alcătuirea listei de candidați pentru alegerile din 6 decembrie a fost precedată de scandaluri în PSD și USR, în timp ce PNL a recompensat migratorii care au susținut guvernul în ultimul an. De pe listele partidelor nu au dispărut numele controversate, iar mulți deputați și senatori din actuala garnitură parlamentară au rămas în afara listelor.

Conducerile partidelor au vorbit mult despre autonomia locală a organizațiilor pentru stabilirea listelor. În spatele ușilor, procesul a fost unul controlat atent de la centru, numele indezirabile fiind eliminate prin votul dat în teritoriu. A contat foarte mult relația cu echipa de conducere, iar dizidenții din fiecare partid nu au trecut de filtrul vigilent al leadership-ului. Mai mult, la PSD și PNL, pixul șefului de partid a fost decisiv în anumite cazuri, trecându-se peste voința celor din județe.

În procesul de selecție a contat și calculul electoral, USR-PLUS este departe de scorul înregistrat la europarlamentarele din 2019, iar PSD este conștient că nu mai poate atinge scorul din 2016. Astfel, numărul de locuri este limitat, iar poziția pe listă este decisivă. PNL se așteaptă la o creștere cu peste 50% a numărului de parlamentari, ceea ce a permis o marjă de negociere mai largă.

Consiliera lui Geoană, pe lista PSD

Marcel Ciolacu și echipa din jurul său au eliminat de pe listele pentru Parlament mai mulți apropiați ai lui Liviu Dragnea sau persoanele incomode. Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Carmen Dan, Viorica Dăncilă, Andreea Cosma, Ecaterina Andronescu, Șerban Nicolae, Nicolae Moga și Marian Oprișan nu se vor regăsi pe lista PSD.

Până în această seară, Consiliul Politic Național a validat listele a 19 organizații, iar mâine urmează celelalte filiale.

Social-democrații au defilat în ultimele săptămâni cu achizițiile din domeniul medical. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, deschide lista pentru Camera Deputaților în București, iar Adrian Streinu-Cercel, directorului Institului Matei Balș, se află pe locul al doilea pe lista pentru Senat în Capitală.

Patriciu Achimaș-Cadariu, fostul ministru al Sănătății în guvernul Cioloș, este primul pe lista PSD pentru Camera Deputaților în județul Cluj. Și organizația din Bacău a desemnat un doctor pe prima poziție pentru Senat: Bianca Purcărin.

Managerul spitalului Colentina din Capitală, Remus Mihalcea, se află pe lista din județul Argeș, iar rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Leonard Azamfirei, deschide lista pentru Senat a PSD.

Pe locurile PSD o să candideze și Grațiela Gavrilescu, deputat PPUSL. Ea se află pe lista din Prahova și urmează să se înscrie în PSD.

Laura Vicol, avocata unor personaje controversate precum Alina Bica sau unui reprezentant al Clanului Sportivilor, a primit un loc pe lista din Dolj. Organizația este controlată de europarlamentarul Claudiu Manda și Olguța Vasilescu. Supărat că a fost trimis pe poziția a 11-a pe lista din Dolj, liderul grupului PSD din Senat, Radu Preda, și-a anunțat demisia din partid și a trecut la PMP. A obținut locul 1 pe lista de senatori de la PMP Dolj.

Fostul judecător al Curții Constituționale, Maya Teodoroiu, a fost recompensată cu un loc pe listele din Prahova. Înainte să ajungă la CCR, Teodoroiu a fost secretar de stat în Ministerul Justiției. Ea s-a numărat printre judecătorii CCR care au votat pentru anularea sentințelor date completurile de cinci judecători. După decizia Curții, mai mulți condamnați, printre care Dan Șova, Elena Udrea sau Constantin Niță au fost eliberați din arest sau li s-a anulat condamnarea.

Relația amicală a lui Marcel Ciolacu cu fostul președinte PSD, Mircea Geoană, a dus și la un loc pentru fosta consilieră a secretarului general adjunct al NATO. Ana Cătăuță a lucrat și pentru Banca Mondială și a colaborat cu Institutul Aspen. Aceasta a prins pe ultima sută de metri un loc pe listele PSD Bacău.

PSD a negociat la bucată și cu reprezentanții Pro România, iar secretarul general al partidului lui Victor Ponta a decis să revină în tabăra social-democrată. Ion Mocioalcă va deschide lista pentru Senat din Caraș Severin.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a impus-o pe un loc eligibil pentru Camera Deputaților în București pe Nicoleta Goleac, soția controversatului Marian Goleac de la ADP Sector 4. Direcția Națională Anticorupție l-a trimis în judecată pe Marian Goleac în această vară pentru înșelăciune în formă continuată. Acesta este acuzat că și-a falsificat diploma de Bacalaureat și pe cea de facultate.

Dumitru Coarnă, președintele Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor, a fost validat pentru a candida pe listele PSD în județul Călărași.

Pe locul 2 pentru Senat în județul Bihor apare Steluța Cătăniciu, fostă membră ALDE. Ea a fost printre cei mai activi parlamentari la modificarea legilor justiției și a Codurilor Penale.

Situația rămâne incertă pentru Marian Oprișan. Lista din Vrancea nu a fost validată de Consiliul Politic Național (CPN), iar noul președinte interimar al organizației este deputatul Angel Tâlvăr. Acesta refuzase să preia filiala la ultima ședință a CPN.

Marian Oprișan a convocat o ședință în Vrancea împreună cu primarii din organizație și a fost desemnat candidat la parlamentare. Mai mult, președintele desemnat în Kiseleff, Angel Tâlvar, a fost exclus din partid de conducerea județeană întrunită ad-hoc. Cu toate acestea, sunt șanse foarte mari ca această candidatură a lui Marian Oprișan să nu fie validată de conducerea PSD.

PNL mizează pe foștii membri PSD, Pro România sau PRM

Traseismul politic a fost principala critică adusă PNL în campania pentru alegerile locale, iar scenariul pare că se repetă și la parlamentare. Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban s-au exprimat public împotriva traseismului politic, dar pe lista PNL se pot regăsi astfel de personaje.

Daniel Constantin, trecut pe la PC, ALDE și Pro România, va candida pentru un nou mandat în județul Argeș. Daniel Constantin, Sorin Câmpeanu și apropiații lor care au plecat anul trecut din Pro România au fost răsplătiți astfel pentru votul dat la învestirea guvernului Orban.

Un loc de parlamentar vor primi și cei care au venit din ALDE. Pe lista PNL îi regăsim pe Toma Petcu, fost ministru al Energiei în guvernul Grindeanu, sau pe Viorel Ilie, ministru pentru Relația cu Parlamentul în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă. Senatul, dominat de PSD, a blocat în 2017 o urmărire penală a DNA pe numele lui Viorel Ilie. Surse din conducerea PNL au declarat pentru Europa Liberă că Viorel Ilie o să fie retras de pe listă.

PNL a acceptat pe lista sa chiar și foști membri PSD. Fostul președinte al organizației PSD Călărași, Ciprian Pandea, a fost pus cap de listă pentru Senat în Călărași. Tatăl lui Ciprian Pandea este primar PSD din 1989 în comuna Ștefan cel Mare din județul Călărași. În acest an, a trecut la PNL înaintea alegerilor locale. Ciprian Pandea a fost exclus din PSD înaintea europarlamentarelor din 2019.

Ion Chisăliță, ales deputat PSD în 2016, se află acum pe lista PNL din Caraș Severin și va candida pentru un nou mandat de deputat.

Liberalii l-au pus pe Alexandru Bucălău, care în trecut a fost și membru PRM, pe prima poziție pentru Senat în județul Brăila. Desemnarea sa a generat un scandal în cadrul organizației. Pe lista PNL din Brăila pentru Camera Deputaților se află și Alexandru Popa, fiul unui primar din județ. Presa locală a scris că acesta a fost implicat în mai multe scandaluri și bătăi în județ.

Pe lista traseiștilor se află și Florică Ică Calotă (fost ALDE), Mircea Banias (fost Pro România), Cristina Burciu (fost PSD), Andrei Alexandru (fost PSD), Cristina Burciu (fost PSD), Mihai Găină (fost PSD), Eugen Gioancă (fost PSD) și Elena Hărătău (fost PSD).

Printre numele care nu se vor regăsi în viitorul Parlament se numără Adriana Săftoiu, Ovidiu Raețchi sau Tinel Petre.

Miniștrii vor candida din partea PNL, cu excepția lui Bogdan Aurescu și Marcel Boloș. Nicolae Ciucă s-a înscris în PNL și va fi primul pe lista pentru Senat în județul Dolj. Premierul Orban va deschide lista pentru Camera Deputaților în București.

Scandalurile din USR-PLUS, retragere de ultimă oră

USR a participat pentru prima dată cu o listă pentru parlamentare la alegerile din 2016. Partidul era nou înființat, dar scorul a fost unul încurajator: aproape nouă procente. După patru ani de Opoziție și o fuziune cu PLUS în această vară, sondajele de opinie arată că este posibil ca procentele partidului să fie duble față de 2016.

Acuzele dure la adresa cuplului Barna – Cioloș au venit chiar din interiorul USR.

Senatoarea Florina Presadă a criticat conducerea USR PLUS despre care a spus că a devenit „abuzivă”, iar în alegerile interne „s-a dat o listă de la centru, iar aceia au fost aleși”. În urma votului, Florina Presadă se află pe locul 6 în lista pentru Senat, deși a fost printre cele mai active reprezentante ale USR în Parlament.

Un atac similar la adresa conducerii USR-PLUS a venit și din partea senatorului, Vlad Alexandrescu, locul șapte în lista pentru Senat în București. „Există riscul să câștige politrucii în locul profesioniștilor”, a avertizat Alexandrescu.

Florina Presadă și Vlad Alexandrescu nu se află pe locurile eligibile în USR-PLUS.

Tot în afara viitorului Parlament va rămâne și senatorul de Cluj Mihai Goțiu. Acesta susține că în partid nu a avut loc „o competiție corectă”, iar conducerea s-a implicat cu „amenințări la adresa delegaților”.

Din cauza deciziei conducerii USR-PLUS a fost scos de pe listă și Vlad Teohari, susținut pentru un loc în Diaspora. După depunerea listelor, Comitetul Politic al USR a invalidat avizul primit de la Comisia Națională de Arbitraj. Lui Vlad Teohari i s-a imputat că în urmă cu un an a semnat o scrisoare în 2019 în care semnala derapajele puterii actuale.

După ce a pierdut alegerile locale din Chiajna, Cornel Zainea și-a dat demisia din USR din cauza modului în care au fost realizate listele pentru parlamentare.

Conducerile județene ale celor două partide s-au așezat la masă și au negociat cum își vor împărți locurile pe listă, fără să spună nimănui, fără să facă vreun sondaj intern”, a scris pe Facebook Cornel Zainea. El și-a dat demisia și din Parlament și încearcă să revină în forul legislativ printr-o candidatură independentă.

Comisia Națională de Arbitraj și Biroul Național al USR-PLUS au decis în ultima clipă să invalideze candidatura lui Cezar Drăgoescu, locul 1 pe lista pentru Camera Deputaților în județul Dolj. Drăgoescu a avut mai multe postări controversate pe Facebook.

Nu sunt rasist, nu sunt homofob, nu sunt xenofob sau alte adjective care îmi sunt atribuite”, a scris ieri Drăgoescu în apărarea sa.

Lista finală privind candidaturile au termen de depunere 22 octombrie.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG