Linkuri accesibilitate

Mișcare surpriză înainte de Congresul PSD: secretarul general va fi ales în CEX. Ce forță are funcția deținută cândva de Dragnea și Mitrea


Viorica Dăncilă vrea ca secretarul general al PSD să fie ales în Comitetul Executiv, la propunerea sa.
Viorica Dăncilă vrea ca secretarul general al PSD să fie ales în Comitetul Executiv, la propunerea sa.

Social-democrații din tabăra Vioricăi Dăncilă vor să modifice Statutul PSD la Congres în sensul ca secretarul general al partidului să fie ales în Comitetul Executiv. Astfel, la Congresul din 29 iunie se vor pune la bătaie doar funcția de președinte și de președinte interimar.

Funcția de secretar general a fost cea mai râvnită după ce Liviu Dragnea a intrat la închisoare, iar Codrin Ștefănescu a fost schimbat din funcție imediat după pierderea alegerilor. Rând pe rând, au fost vehiculate nume importante din partid care au intenționat să candideze pentru funcția de secretar general. Pe lista doritorilor s-au aflat Marian Oprișan, Niculae Bădălău, Felix Stroe, Robert Cazanciuc, Codrin Ștefănescu și Marius Dunca.

La ultima discuție de la Neptun, Viorica Dăncilă le-a transmis celor din vechea gardă că dorește fețe noi în conducerea partidului, deoarece asta ar ajuta partidul să crească din nou în intenția de vot. Favoritul Vioricăi Dăncilă pentru această funcție era Marius Dunca, președintele PSD Brașov. Deputatul nu este văzut cu ochi buni în partid din cauza scorului mic înregistrat la alegerile europarlamentare, dar și pentru faptul că din această organizație au plecat doi parlamentari către Pro România.

Cu o zi înainte de întâlnirea informală de la Neptun, Codrin Ștefănescu anunța pe Facebook că va candida pentru funcția de secretar general al PSD. În acest sens, el a primit confirmarea din partea organizației PSD Sector 1.

După întâlnirea de la malul mării, actuala conducere a PSD a schimbat din nou strategia. Peste 30 de organizații au trimis solicitări ca secretarul general al partidului să fie ales de Comitetul Executiv, la propunerea președintelui PSD. Actualul Statut prevede că funcția de secretar general este aleasă de Congresul partidului.

Prin această mișcare se evită discuțiile privind viitorul secretar general, deoarece Viorica Dăncilă domină Comitetul Executiv, iar un vot împotriva propunerii sale va fi greu de dat dacă este aleasă președinte PSD la Congres.

Auzind ce se pregătește, Codrin Ștefănescu ieșit și el la atac: "Sper ca regulile să nu se schimbe în timpul jocului, așa cum am auzit și anume că după ce am anunțat săptămâni în șir că scoatem funcțiile la concurs și mii delegați au fost chemați, să putem candida efectiv. (...) Sper să putem candida în fața colegilor și aceia prin vot să spună la urnă pe cine vor să aleagă".

Pe 29 iunie, se vor alege astfel doar președintele executiv și președintele PSD. Viorica Dăncilă nu are, până în acest moment, un contracandidat pentru funcția de președinte. Vicepremierul Daniel Suciu le-a cerut ieri colegilor din grupul deputaților PSD să îl susțină pentru funcția de președinte executiv. Până la Congres, secretar general interimar este Rodica Nassar. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor pentru Congres este miercuri, ora 12.

Cât de importantă e funcția de secretar general al PSD

Secretarul general al PSD este cel care ține legătura cu organizațiile județene, misiunea lui fiind să rezolve problemele din teritoriu. De-a lungul timpului, secretarul general a reprezentat o funcție importantă în PSD cât timp a echivalat cu statutul de număr doi în partid.

În epoca lui Mircea Geoană, Liviu Dragnea s-a bătut mai multe luni pentru a obține această funcție. A primit-o cu puțin timp înaintea alegerilor prezidențiale din 2009. Dragnea a avut însă aspirații mai înalte și după ce a acumulat putere în partid a dorit să devină președinte executiv. Acest lucru a fost confirmat la Congresul din 2013, când Dragnea a renunțat la funcția de secretar general pentru cea de președinte executiv. Rolul funcției de secretar general a fost unul redus după acest moment, fiind propus de președintele partidului și validat în Comitetul Executiv. Funcția a fost deținută de Andrei Dolineaschi.La Congresul PSD din 2015, funcția de secretar general a rămas una cu rol limitat, nefiind aleasă în Congres.

Lucrurile s-au schimbat însă anul trecut, când Liviu Dragnea a decis să îi ofere șansa lui Marian Neacșu să fie secretar general ales în Congres.

Rolul important primit de Neacșu a avut însă efecte negative pentru Liviu Dragnea. În numai șase luni de la alegerea sa în funcția de secretar general, Neacșu a folosit funcția pentru a strânge opozanții lui Dragnea din partid. După ce a înăbușit rebeliunea celor care au semnat scrisoarea din septembrie 2018, Liviu Dragnea l-a propus pe Codrin Ștefănescu, unul dintre locotenenții săi, pentru funcția de secretar general interimar. Numirea sa a fost validată doar în Comitetul Executiv.

Codrin Ștefănescu i-a fost loial lui Liviu Dragnea până în ultima clipă, motiv pentru care a fost schimbat imediat după pierderea alegerilor europarlamentare. Ștefănescu a anunțat că va candida la Congresul din 29 iunie pentru un mandatul de secretar general, dar lucrurile se vor schimba din nou.

Prin modificarea Statutului PSD, astfel încât Congresul nu va mai alege secretarul general, Viorica Dăncilă încercă să evite un război intern pentru această funcție. Mai mult, ea încearcă să îl impună pe Daniel Suciu în funcția de președinte executiv pentru ca puterea sa să nu fie contestată în viitor.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG