Linkuri accesibilitate

Mic turneu al lui Dăncilă în Parlament pentru a convinge parlamentarii să nu trădeze la moțiune. Premierul l-a sunat joi pe Iohannis


Dăncilă încearcă să-și convingă colegii de partid, dar și pe cei din fosta Coaliție de guvernare, să nu voteze moțiunea de cenzură care se dezbate joi.

Dăncilă a venit azi la grupurile PSD din Camera Deputaților și Senat pentru a discuta personal cu parlamentarii înainte de moțiunea de cenzură. Premierul a discutat joi cu președintele Klaus Iohannis pe care l-a informat că singura propunere trimisă pentru funcția de comisar este Dan Nica.

Surse guvernamentale susțin că premierul a discutat joi cu președintele Klaus Iohannis, pe care l-a informat că propunerea pentru funcția de comisar european este Dan Nica. Convorbirea a venit la inițiativa premierului la doar o zi după ce a refuzat invitația președintelui de a participa la o discuție la Palatul Cotroceni.

Nica este singura variantă avansată până acum în mod oficial către Ursula von der Leyen, propunerea Gabrielei Ciot, care a fost votată în Comitetul Executiv, neajungând la oficialii europeni. Ciot este considerată o variantă de rezervă, dar nominalizarea ei nu este trimisă către viitorul președinte al Comisiei Europene. Ursula von der Leyen a discutat telefonic cu Viorica Dăncilă marțea trecută, chiar în timpul Comitetului Executiv al PSD și a cerut ca România să nominalizeze și o femeie pentru funcția de comisar european. Surse guvernamentale susțin că Dan Nica urmează să fie susținut și că nu se dorește aplicarea unui dublu standard în desemnarea comisarului european. Premierul a dorit să discute și soarta miniștrilor interimari cu președintele Klaus Iohannis, dar acest subiect nu a mai fost abordat.

Dăncilă negociază „la bucată” în Parlament

Premierul Viorica Dăncilă a venit astăzi în grupul PSD din Camera Deputaților. Mesajul principal transmis a fost că moțiunea de cenzură nu va trece și că planul anunțat de Victor Ponta cu formarea unui guvern PSD – ALDE – Pro România după ce trece moțiunea de cenzură nu are nici o șansă de reușită. Premierul le-a spus colegilor de partid că președintele Iohannis nu va mai nominaliza un premier de la PSD dacă actualul Guvern va pica joi.

“Cine trădează să spună acum, cine va vota e un trădător”, le-a spus Viorica Dăncilă deputaților, reamintindu-le acestora că au în spate primari și șefi de organizații care le-au promis oamenilor în 2016 că respectă programul de guvernare.

La grupul PSD din Camera Deputaților a vorbit și vicepremierul Daniel Suciu, care le-a explicat parlamentarilor că Guvernul va da vineri o Hotărâre de Guvern, iar banii promiși celor din teritoriu vor veni. Anunțul a fost primit cu aplauze de deputații PSD.

Premierul a susținut că nu a încercat să cumpere parlamentari, dar a recunoscut că a discutat personal cu mai mulți deputați și senatori de la ALDE și Pro România. Viorica Dăncilă a precizat că a lăsat ședința de Guvern pentru ziua de vineri pentru a nu se interpreta că dorește să cumpere aleșii înaintea moțiunii de cenzură.

După ce a plecat din Camera Deputaților, Viorica Dăncilă a plecat spre grupul din Senat. Sosirea sa i-a luat prin surprindere pe cei din PSD, mulți părăsind sala de ședință înainte de sosirea premierului. Carmen Dan, Ecaterina Andronescu, dar și alți senatori au fost rechemați în sală, deși aceștia plecaseră spre plen, care se află cu un etaj mai sus decât grupul PSD din Senat. Dăncilă a reluat discursul din grupul de la Cameră, spunând că este sigură că moțiunea nu va trece și că nu trebuie să existe trădători în PSD.

Decizia social-democraților este de a participa cu un număr de reprezentanți în ziua moțiunii de cenzură, dar deputații și senatorii PSD vor sta în bănci. Ei nu vor vota la moțiunea de cenzură.

Planul Vioricăi Dăncilă, dacă scapă de moțiunea de cenzură, este ca săptămâna viitoare să vină în Parlament pentru remaniere. Social-democrații susțin că pentru remaniere este nevoie de jumătate plus unu din numărul celor prezenți și nu de majoritatea calificată.

Ponta o acuză pe Dăncilă

Președintele Pro România a acuzat-o pe Viorica Dăncilă că încearcă să cumpere cu funcții și alte promisiuni parlamentarii care au semnat moțiunea de cenzură. Victor Ponta susține că Daniel Constantin, Ioan Mocioalcă, Nicolae Bănicioiu și Sorin Câmpeanu au primit oferta de a deveni miniștri în guvernul Dăncilă dacă nu votează moțiunea de cenzură. Informația a fost negată de premier.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG