Linkuri accesibilitate

Michel Barnier prezintă mandatul de negociere cu Londra după Brexit


MIchel Barnier va cere acordul pentru un mandat de negociere a viitoarei relații UE-Marea Britanie
MIchel Barnier va cere acordul pentru un mandat de negociere a viitoarei relații UE-Marea Britanie

Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, prezintă luni proiectul de mandat care conține liniile directoare pentru negocierile cu Marea Britanie privind relația pe viitor, după încheierea perioadei de tranziție de 11 luni, la 31 decemrbie 2020.

Michel Barnier a anunțat că un lucru este clar: „interesul UE, al fiecărui stat membru și al tuturor cetățenilor vor fi pe primul loc”, potrivit unui mesaj publicat pe contul de Twitter.

Boris Johnson, prim-ministrul Marii Britanii, consideră că nu este „necesar” ca Regatul Unit să respecte regulile Bruxelles-ului, potrivit BBC.

"Nu este nevoie de un acord de liber schimb care să implice acceptarea regulilor UE", a spus Johnson.

Opțiunea Marii Britanii ar fi un acord comercial pe modelul Canadei. În cadrul acordului UE-Canada, tarifele de import la majoritatea mărfurilor au fost eliminate între cele două țări, deși există încă controale vamale și TVA.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că negocierile vor fi „grele și corecte și rapide” și că ar trebui respectate regulile stabilite.

Planul de negocieri va mai trebui să fie aprobat de țările membre ale UE la nivel tehnic, decizia fiind așteptată la 25 februarie, ceea ce înseamnă că, din acel moment, pot începe negocierile în mod oficial.

Marea Britanie a părăsit oficial UE la 1 februarie, după 47 de apartenență la Uniune.

Prim-ministrul Boris Johnson a declarat atunci că „acesta nu este un sfârșit, ci un început".

„Astăzi gândurile mele merg către milioanele de cetățeni britanici care sunt triști, așa cum suntem și noi astăzi", a spus negociator șef al UE, Michel Barnier, la BBC, în noaptea de 31 ianuarie.

Prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon a spus tot atunci că este „ un moment de profundă tristețe".

„Vreau să mă concentrez pe ceva mult mai important. Speranța unui viitor diferit și mai bun pentru Scoția ... După această seară, acel viitor nu poate fi deschis decât cu independență", a spus Nicola Sturgeon.

XS
SM
MD
LG