Linkuri accesibilitate

Brexit, ultima frontieră. Ultima zi a UK în UE. Reacția liderilor lumii


Piața principală din Bruxelles este luminată în culorile naționale ale Regatului Unit pentru a marca ultima sa zi în blocul comunitar
Piața principală din Bruxelles este luminată în culorile naționale ale Regatului Unit pentru a marca ultima sa zi în blocul comunitar

Marea Britanie, membră a comunităţii europene din ianuarie 1973, se va retrage oficial din Uniunea Europeană vineri, pe 31 ianuarie 2020, la ora locală 23:00 (1 februarie, 01:00, ora României), încheind 47 de apartenență la cel mai mare bloc comercial din lume.

Reacțiile liderilor din Marea Britanie și din întreaga lume au fost un amestec de bucurie, determinare, tristețe și resemnare.

Prim-ministrul britanic, Boris Johnson

„Treaba noastră, ca guvern - slujba mea - este de a reuni această țară și de a merge înainte", a spus Johnson într-o declarație.

„Și cel mai important lucru de spus în această seară este că acesta nu este un sfârșit, ci un început. Acesta este momentul în care zorii răsar și cortina se dă la o parte pentru un nou act. Este un moment de adevărată reînnoire și schimbare națională."

Liderul laburist al opoziției, Jeremy Corbyn

„Locul Marii Britanii în lume se va schimba. Întrebarea este în ce direcție o luăm acum", a spus Corbyn într-o declarație.

„Putem construi o Marea Britanie cu adevărat internaționalistă, diversă și orientată spre exterior. Sau ne putem întoarce spre interior și ne putem schimba principiile, drepturile și standardele noastre pentru a asigura în grabă aranjamente cu Donald Trump și alții."

Nigel Farage, lider al Partidului Brexit

„Happy Brexit Day! ... În sfârșit, vine ziua în care ne despărțim. O victorie masivă a poporului împotriva autorității. Ora 23.00 va marca punctul fără întoarcere. Odată plecați, nu vom mai reveni niciodată în Uniunea Europeană. E timpul să sărbătorim."

Carl Bildt, fost prim-ministru al Suediei

„În 1962, Dean Acheson (om politic american, artizan al politicii externe a SUA în perioada Războiului Rece de după al doilea Război Mondial - n.r) a spus că Marea Britanie a „pierdut un imperiu și nu a reușit să-și găsească un rol.” Un deceniu mai târziu, și-a găsit un rol european, a făcut un succes din acesta, dar a decis să-l arunce jumătate de secol mai tarziu. Și acum? Nimeni nu știe cu adevărat. O ia de la capăt.”

Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European

„Dragii mei prieteni britanici. Am fost, suntem și vom fi întotdeauna o comunitate. Și niciun Brexit nu va schimba asta vreodată."

Negociator șef al UE, Michel Barnier

„Astăzi gândurile mele merg către milioanele de cetățeni britanici care sunt triști, așa cum suntem și noi astăzi", a spus Barnier la BBC TV.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo

„Poporul britanic a vrut să iasă de sub tirania Bruxelles-ului", a spus Pompeo pentru Daily Telegraph. „Și-au dorit puterea de a lua singuri propriile decizii. Și noi ne dorim asta pentru poporul britanic."

Prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon

„În această seară, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. Va fi un moment de profundă tristețe pentru mulți dintre noi. Și aici, în Scoția, având în vedere că se întâmplă împotriva voinței marii majorități, această tristețe va fi însoțită de mânie", a spus ea.

„Vreau să mă concentrez pe ceva mult mai important. Speranța unui viitor diferit și mai bun pentru Scoția ... După această seară, acel viitor nu poate fi deschis decât cu independență."

David Cameron, fost premier britanic

„Este evident o zi foarte mare pentru țara noastră", a spus Cameron, care a declanșat referendumul din 2016 și apoi a demisionat în urma votului pentru Brexit, a declarat el pentru Sky News.

„Am acceptat întotdeauna rezultatul referendumului și am știut că va veni această zi. Suntem una dintre cele mai mari economii ale lumii... putem transforma în succes alegerea făcută și sunt convins că asta și vom face."

Tony Blair, fost prim-ministru britanic

„M-am opus Brexitului cu întreaga fibră a ființei mele politice. Încă regret adânc, politic și emoțional ... Dar Brexit se întâmplă, iar atitudinea noastră acum ar trebui să fie să ne străduim să o facem cât mai bine; să o abordăm cu un optimism hotărât, fără să ne uităm în urmă, în dorul neîmpărtășit a ceea ce a fost. "

Charles Michel - președintele Consiliului European, David Sassoli - președintele Parlamentului European și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene

„Pentru noi, în calitate de președinți ai celor trei instituții principale ale UE, astăzi va fi inevitabil o zi de reflecție și de emoții amestecate - așa cum este pentru foarte mulți oameni."

„Ne vom gândi la Marea Britanie și la oamenii săi, la creativitatea, ingeniozitatea, cultura și tradițiile lor, care au fost o parte vitală a tapiseriei Uniunii noastre."

Țările membre ale Uniunii Europene și-au dat, joi, acordul final pentru ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, după ce acordul a fost ratificat și în Parlamentul European, ​miercuri seară, în cadrul sesiunii plenare de la Bruxelles. Acordul privind Retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice a fost votat de 621 de eurodeputați, 49 au votat împotrivă și 13 s-au abținut.

După vot, europarlamentarii au cântat, ținându-se de mâini, Auld Lang Syne, o melodie tradițională scoțiană, pe versurile poetului scoţian Robert Burns.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, au semnat vineri acordul de divorț pentru ca Marea Britanie să părăsească UE.

Johnson a salutat semnarea acordului, unul dintre ultimii pași necesari înainte ca Marea Britanie să înceapă procesul formal de părăsire a Uniunii Europene pe 31 ianuarie, numindu-l „un moment fantastic.” Johnson a scris pe Twitter că acordul „onorează mandatul democratic al poporului britanic”, care a votat pentru Brexit cu o majoritate de 52% la referendumul din 2016.

Marea Britanie, membră a comunităţii europene din ianuarie 1973, se va retrage oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, la ora locală 23:00 (1 februarie, 01:00, ora României).

O perioadă de tranziție va începe apoi până cel puțin pe 31 decembrie 2020, în care li se acordă timp celor două părți să negocieze viitoarea lor relație.

În Parlamentul European, din cele 73 de locuri care vor rămâne libere după retragerea britanicilor, vor fi redistribuite 27 între statele membre. 46 de locuri rămân vacante, în așteptarea unor noi state membre.

Parlamentul European va avea, de la 1 februarie, 705 deputați.

După Brexit, Marea Britanie devine, în relația cu Uniunea Europeană, o „țară terță” - un stat non-UE. Un vecin apropiat și un partener important pentru comerț și securitate, dar în afara clubului de piață unică din Europa, notează AFP.

Corpul diplomatic al UE l-a numit vinerea trecută pe viitorul său ambasador în Marea Britanie, în persoana portughezului João Vale de Almeida, care până de curând a ocupat funcția de ambasador al UE la Națiunile Unite.

Cu toate acestea, Barnier urmează să rămână principalul mesager al Bruxellesului în ceea ce privește Brexitul, rămânând în rolul său de negociator-șef.

El urmează să-și primească mandatul pentru negocieri cu privire la viitoarea relație în următoarele săptămâni.

Cele două părți au o mică fereastră pentru a încheia un acord comercial, dar și noi aranjamente care acoperă activitățile de pescuit, accesul la servicii financiare și schimbul de date importante pentru securitate.

„Lucrurile se vor schimba inevitabil, dar prietenia noastră va rămâne. Începem un nou capitol în calitate de parteneri și aliați ", a spus Michel vineri, la semnarea acordului.

Parlamentul britanic a ratificat acordul de retragere pentru Brexit, Regina Elisabeta a II-a dându-și, la rându-i, consimțământul regal.

Textul legal se întinde pe mai mult de 500 de pagini și specifică detaliile retragerii Marii Britanii, inclusiv dispoziții cheie privind drepturile cetățenilor, aranjamente pentru menținerea păcii de-a lungul frontierei terestre a Irlandei cu Regatul Unit și obligațiile financiare rămase.

XS
SM
MD
LG