Linkuri accesibilitate

Microsoft disponibilizează 10.000 de angajați. Întreg domeniul IT, afectat


Microsoft Corp (MSFT.O) a anunțat miercuri că va reduce 10.000 de locuri de muncă până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului fiscal 2023, cel mai recent semn că disponibilizările se accelerează în sectorul tehnologic din SUA, în timp ce companiile se pregătesc pentru recesiune economică.

Demersul aduce compania în rând cu alte nume mari din industrie care au anunțat disponibilizări, precum Amazon, Meta, Twitter, Coinbase și Stripe.

Disponibilizările vor avea ca rezultat pierderi de 1,2 miliarde de dolari în al doilea trimestru al anului fiscal 2023, reprezentând un impact negativ de 12 cenți asupra profitului pe acțiune, a spus Microsoft, citat de Reuters.

Vestea disponibilizărilor, anunțată marți de presă, urmează altor disponibilizări făcute anul trecut.

Microsoft a declarat în iulie anul trecut că un număr mic de posturi au fost eliminate, în timp ce site-ul de știri Axios în octombrie a raportat că compania a concediat sub 1.000 de angajați din mai multe divizii.

Firma condusă de Satya Nadella se confruntă, de asemenea, cu o scădere a pieței computerelor personale după pandemia de Covid, soldată cu o scădere a cererilor pentru Windows și softul însoțitor.

Și Amazon a anunțat în urmă cu o zi că va disponibiliza 18.000 de posturi, una din cele mai dure reprize de concedieri de până acum. Reducerile reprezintă 6% din cei 300.000 de muncitori ai gigantului tehnologic.

Într-un mesaj transmis pe site-ul grupului, CEO-ul Andy Jassy a spus că grupul „planifică să elimine puţin peste 18.000 de locuri de muncă”, inclusiv în Europa, cea mai mare reducere de personal din istoria companiei din Seattle.

Și Coinbase, platforma de tranzacționare a criptomonedei, a anunțat că va concedia aproximativ 20 la sută din angajații săi, cea mai recentă mișcare pentru a reduce costurile pe măsură ce piețele de criptomonede scad și companiile tehnologice își reduc așteptările de creștere.

Compania concediază aproximativ 950 de oameni, potrivit unui memoriu către personal, care vine după ce a concediat deja în luna iunie a anului trecut 1.100 de angajați, adică aproximativ o cincime din forța sa de muncă la acea vreme.

Brian Armstrong, directorul executiv al Coinbase, a sugerat că prăbușirea FTX, care a generat tulburări pe întreaga piață a criptomonedelor ar fia vut un impact negativ și asupra Coinbase.

Și Twitter și Stripe au anunțat anul trecut disponibilizări. Twitter, 3700 după ce CEO-ul Tesla și SpaceX, Elon Musk, a preluat compania, iar Stripe 1.000 de disponibilizări. Și Lyft a anunțat 700 de disponibilizări. Gigantul de plăți online Stripe a anunțat la finele anului trecut că va concedia 14% din personal.

CEO-ul Patrick Collison a fost cel care a transmis atunci personalului că reducerile sunt rezultatul creșterii prea rapide a costurilor de exploatare. „Conducerea a apreciat greșit cât de mult va continua să crească economia internetului”, a scris Collison în nota remisă personalului. Cel mai grav afectată a fost divizia de recrutare.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG