Linkuri accesibilitate

27 de migranți au murit în Canalul Mânecii. Marea Britanie și Franța se acuză reciproc


Un grup de peste 40 de migranți părăsesc coasta franceză în jurul unei bărci gonflabile cu ajutorul căreia speră să ajungă în Marea Britanie. 24 noiembrie 2021, Wimereux, Franța.
Un grup de peste 40 de migranți părăsesc coasta franceză în jurul unei bărci gonflabile cu ajutorul căreia speră să ajungă în Marea Britanie. 24 noiembrie 2021, Wimereux, Franța.

Printre victime se află un copil și cinci femei, spun autoritățile franceze. Cei 27 de migranți au murit după ce barca cu care încercau să ajungă din Franța în Marea Britanie s-a răsturnat în Canalul Mânecii.

Este cel mai grav incident de acest fel produs în apele care despart Franța de Marea Britanie. Premierul britanic Boris Johnson a spus că este „șocat și îngrozit” și a cerut Franței să facă mai mult pentru a preveni astfel de tragedii.

Traficanții de persoane comit crime și scapă nepedepsiți, a spus el. De la Paris, președintele Emmanuel Macron a transmis că Marea Britanie nu mai trebuie să politizeze subiectul migrației pentru câștiguri electorale.

Recâștigarea controlului asupra propriilor granițe a fost una dintre temele campaniei pentru ieșirea Marii Britanii din uniunea Europeană.

„Franța nu va lăsa Canalul Mânecii să devină un cimitir”, a transmis Emmanuel Macron miercuri seară. El a cerut reuniunea de urgență a miniștrilor europeni implicați în domeniul migrației și sporirea resurselor pe care le are la dispoziție Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex).

Atât Boris Johnson cât și Emmanuel Macron au făcut referire la rețelele de contrabandiști care, potrivit Reuters, folosesc ambarcațiuni nepotrivite, pe care le supraîncarcă cu migranți ce sunt lăsați să plutească în apele Canalului Mânecii în speranța că valurile îi vor duce către Marea Britanie.

Poliția franceză a arestat patru persoane bănuite de trafic de persoane, care ar fi fost implicate în acest incident. Naționalitățile victimelor nu sunt cunoscute până la această oră.

Potrivit lui Macron, de la începutul anului până acum, 1.552 de contrabandişti au fost arestaţi şi 44 de reţele dezmembrate. Autoritățile franceze, în colaborare cu cele britanice, ar fi salvat prin acțiunile din 2021 un număr de 7.800 de migranţi.

Au existat 47.000 de încercări de traversare a Canalului Mânecii de către migranți, din ianuarie până acum, a adăugat președintele Franței.

Câțiva oameni au ieșit ieri seară pe străzile din Calais pentru a comemora victimele acestui incident și a cere protejarea migranților.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG