Linkuri accesibilitate

După articolul Europa Liberă, eurodeputatul M. Tudose, acuzat că și-a hărțuit asistenta, răspunde: „E o poveste despre ce și-a imaginat ea”


Mihai Tudose este europarlamentar, fost prim-ministru și fost ministru al Economiei. Politicianul este un apropiat la liderului PSD, Marcel Ciolacu, și era în cărți pentru a prelua un minister și chiar un post de vicepremier, la rotația prim-miniștrilor.
Mihai Tudose este europarlamentar, fost prim-ministru și fost ministru al Economiei. Politicianul este un apropiat la liderului PSD, Marcel Ciolacu, și era în cărți pentru a prelua un minister și chiar un post de vicepremier, la rotația prim-miniștrilor.

În urma dezvăluirilor Europa Liberă despre cazurile de hărțuire și abuz de putere în Parlamentul European, G4Media a scris că eurodeputatul acuzat de hărțuirea asistentei sale în 2019 ar fi Mihai Tudose.

Povestea Florinei*, fosta sa asistentă, a fost publicată, sâmbătă, de Europa Liberă. Florina* detaliază două luni în care șeful său a încercat să o acapareze, recurgând apoi la abuzuri verbale și psihice.

Într-un final, femeia a plecat din serviciul europarlamentarului, fiind apoi ajutată de către departamentul HR al Parlamentului European să găsească un motiv pentru care deputatul să o concedieze.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, eurodeputatul Mihai Tudose răspunde că vede declarațiile fostei sale asistente pentru Europa Liberă drept minciuni.

„Nu ea a plecat, ci eu am dat-o afară”, răspunde europarlamentarul.

El o acuză că făcea lucruri neregulamentare cu dreptul său de semnătură, printre care că ar fi umflat cheltuieli sau desfășurat activități ilegale de lobby.

„E o fărâmă de adevăr și de aici ies minciuni. E o poveste plină de frustrări și ce și-o fi imaginat ea că e bine să se întâmple”, spune Tudose.

„Nu toată lumea care pare victimă, e victimă. Poate să fie și agresorul. Pentru ea, e o poveste interesantă despre de ce nu mai lucrează la Parlamentul European”, consideră europarlamentarul.

Mihai Tudose a prezentat și documentul prin care susține că a demis-o pe asistenta sa.

Mihai Tudose, europarlamentar PSD și lider important în partid, prezintă ceea ce spune că sunt dovezi ale faptului ca a demis-o pe asistenta sa pentru că nu și-ar fi făcut treaba, și nu pentru că aceasta nu a răspuns avansurilor sale.
Mihai Tudose, europarlamentar PSD și lider important în partid, prezintă ceea ce spune că sunt dovezi ale faptului ca a demis-o pe asistenta sa pentru că nu și-ar fi făcut treaba, și nu pentru că aceasta nu a răspuns avansurilor sale.

O investigație Politico publicată săptămâna trecută dezvăluie abuzul sistemic, cu impunitate, al europarlamentarilor asupra propriilor asistenți. Fiindcă fiecare cabinet de europarlamentar este un grup mic și izolat, deputații ajung să exercite multă putere asupra tinerilor angajați. Se ajunge, astfel, la abuzuri verbale, psihice și chiar sexuale.

Mecanismul de reclamare este lung și complicat, iar majoritatea asistenților în astfel de situații ajung să plece de bunăvoie, fără plată compensatorie. Între 2019 și 2021, au fost deschise 34 de noi dosare de hărțuire psihologică sau sexuală în PE, dintre care 24 împotriva europarlamentarilor. Lista cu europarlamentarii sancționați pentru astfel de comportament nu se găsește decât cu mare dificultate.

Europa Liberă a publicat, apoi, povestea Florinei*, care și-a încheiat o carieră de zece ani în Parlamentul European după ce a lucrat câteva luni cu un eurodeputat român, proaspăt ales în 2019. Florina* detaliază cum alesul a insistat să lucreze cu ea, mai apoi încercând să o cumpere cu promisiuni de bunuri de lux și o carieră la alegere.

Eurodeputatul a suprasolicitat-o, până când aceasta a insistat ca el să angajeze o secretară. Pe această angajată ar fi tratat-o și mai rău, spune Florina. În tot acest timp, eurodeputatul ar fi făcut comentarii nepotrivite față de propriile angajate, precum și față de alte femei. Deși l-a rugat insistent să nu facă astfel de comentarii, eurodeputatul a continuat.

Florina a plecat după o serie de incidente la Strasbourg, în care eurodeputatul a încercat să intre peste ea, noaptea, în camera de hotel și a urlat amenințări la colega sa secretară în public.

Florina a reușit, cu îndrumarea departamentului HR, să-l facă pe deputat să o concedieze. Nu a vrut să înainteze un proces pentru că se temea că avea totul de pierdut, în timp ce el nu risca nimic.

Marcată de această experiență, Florina regretă faptul că nu a existat solidaritate între româncele de la Bruxelles.

Informația a fost preluată de către G4Media, care a dezvăluit din surse politice de la București că eurodeputatul în cauză ar fi Mihai Tudose, fost premier și fost ministru al Economiei.

Reacții politice

„Este un dublu abuz de neacceptat într-o lume civilizată și europeană, în orice lume, de fapt”, a declarat copreședinta REPER Ramona Strugariu, în baza informațiilor apărute în Europa Liberă și G4Media.

„Dacă se confirmă aceste dezvăluiri, îi cer domnului Tudose, pentru că despre el este vorba, să demisioneze, iar Partidului Social Democrat să iasă urgent cu un punct de vedere public și cu măsurile pe care le are în vedere pentru sancționarea domnului Mihai Tudose”, completează Strugariu.

Eurodeputata menționează că va cere un punct de vedere de la grupul social-democrat și de la președinția Parlamentului European cu privire la procedurile aflate în desfășurare și informațiile adunate până în prezent, precum și posibilele sancțiuni.

„Această femeie este colega noastră. Sunt solidară cu suferința ei și a miilor de femei care trec prin traume similare, în tăcere, fără apărare, sub asediul unor indivizi pentru care puterea nu are niciun reper etic și nicio linie roșie”, a declarat eurodeputata.

Ramona Strugariu explică, pentru Europa Liberă, că nu poate da detalii despre un posibil comporatament nepotrivit al colegului Mihai Tudose în public, deoarece nu au interacționat foarte mult.

XS
SM
MD
LG