Linkuri accesibilitate

Mihai Voicu (PNL), achitat definitiv în dosarul „taxă pentru un loc eligibil”


Liberalul Mihai Voicu a fost achitat definitiv luni de Curtea Supremă în dosarul „taxă pentru un loc eligibil”, în care a fost acuzat de procurorii DNA că le-ar fi solicitat bani membrilor de partid din judeţul Dolj pentru a fi trecuţi pe liste eligibile la alegerile din 2012.

Deputatul PNL Mihai Voicu a fost condamnat în iunie trecut la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul de corupție care a vizat alegerile din 2012, sub acuza de ”folosire a influenței sau a autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite”.

Mihai Voicu a fost trimis în judecată, în decembrie 2017, de procurorii DNA, pentru că, în calitate de președinte al organizației doljene a PNL și ca vicepreședinte la nivel național, beneficiind de ajutorul secretarului general Dan Lucian Ștefan Mogoș, și-ar fi folosit influența și autoritatea pentru a le impune în toamna anului 2012 membrilor Biroului permanent teritorial criterii nestatutare, „în sensul că membrii de partid, pentru a putea candida de pe un loc eligibil, să sprijine financiar campania electorală prin plata unor contribuții individuale”, spunea DNA.

Mai exact, membrii de partid erau puși să plătească sume cuprinse între 5000 și 20.000 de lei pentru a ocupa un loc eligibil.

Valoarea totală a ”contribuțiilor” pentru campania electorală s-a ridicat la suma de 290.450 de lei, provenind de la 20 membri PNL.

„Concret, „donațiile” respective condiționau candidaturile pe un loc eligibil pe listele de vot la alegerile locale 2012 ori parlamentare din toamna anului 2012 sau susținerea politică pentru ocuparea unei funcții de conducere într-o instituție publică.
Procedând în această manieră, 20 de membri ai organizației de partid au fost determinați să remită diverse sume de bani (între 5.000 – 20.000 lei) în valoare totală de 290.450 lei.
Din această sumă de bani, inculpatul Enea Constantin Cosmin a primit 156.680 lei pentru a fi folosiți la achiziționarea de materiale promoționale ce urmau a fi folosite în campania electorală din vara anului 2012.
Din această sumă, în realitate au fost folosiți în scopul menționat mai sus doar 24.873 lei, restul fiind însușiți de inculpatul Enea Constantin Cosmin prin intermediul SC Coliseum SA”, mai spuneau procurorii DNA la acea vreme.

În afară de Mihai Voicu au mai fost condamnați în luna iunie a anului trecut Dan Mogoș, fost secretar general al PNL, la 2 ani cu suspendare, Constantin Enea, fost vicepresedinte al Biroului Permanent Teritorial al PNL si reprezentant al SC Coliseum SA, la 3 ani de inchisoare cu suspendare.

Din suma de peste 290.000 lei, Constantin Enea a primit 156.680 de lei pentru a fi folosiți la achizitionarea de materiale promoționale. Din acești bani doar aproximativ 25.000 lei au fost folosiți în scopul menționat, restul fiind însușiți de Enea.

Potrivit statutului PNL o „persoană condamnată penal este suspendată de drept din calitatea de membru PNL”.

De altfel, președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat la scurt timp după aflarea sentinței că Mihai Voicu nu mai este membru de partid.

„Vom aplica prevederile statutare. Având prevederi clare legate de situația aceasta, dacă un membru al PNL are o condamnare în instanță, este suspendat din calitatea de membru, își pierde calitatea de membru, pe care o dobândeste numai dacă este achitat de instanța de fond. Practic, Mihai Voicu nu mai este membru al PNL. E o consecință directă, dar ca să fie clară probabil o să luam act în reuniunea Biroului Executiv", a afirmat Ludovic Orban.

Decizia Înaltei Curți a fost atacată cu recurs la completul de cinci judecători de la Înalta Curte care i-a dat luni dreptate lui Voicu.

În anul în care i-au fost atribuit faptele de către procurori lui Voicu, PNL și PSD se aflau în alianța USL.

XS
SM
MD
LG