Linkuri accesibilitate

Mihailești: Instanța a ignorat decizia ANI și a validat mandatul primarului Mihai Dobre


Mihai Dobre PNL Mihailesti
Mihai Dobre PNL Mihailesti

O instanță judecătorească a ignorat decizia Agenției Naționale de Integritate în cazul edilului giurgiuvean, astfel că acesta își va putea prelua mandatul imediat, în ciuda conflictului de interese decis de ANI.

Tribunalul Giurgiu a decis luni, într-o sentință definitivă, că primarul orașului Mihailești, Mihai Dobre (PNL), va putea ocupa în continuare funcția de edil al orașului.

Mihai Dobre a candidat la alegerile locale din 27 septembrie pe listele PNL pentru funcția de primar în localitatea Mihăilești din județul Giurgiu și a câștigat. În 2016, Dobre a candidat din partea PSD.

Așa cum Europa Liberă a mai relatat, pe numele său există o decizie din 2016 a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care i se interzice să ocupe o funcție publică timp de trei ani după ce i se termina mandatul anterior de primar. Agenția Națională de Integritate a reușit în primă fază să blocheze candidatura lui Mihai Dobre pentru un nou mandat, dar Tribunalul din Giurgiu a considerat că acesta are dreptul să candideze. Același tribunal i-a validat luni, la recurs, actualul mandat, deși în primă instanță, pe 16 octombrie, la Judecătoria Bolintin-Vale, judecătorii au decis că Dobre nu poate ocupa funcția de edil din cauza incompatibilității ANI.

Cu majoritate, în baza art. 480 alin. 2 Cod procedură civilă admite apelul declarat de apelantul Dobre Mihai împotriva închierii din data de 16.10.2020 pronunțată de Judecătoria Bolintin Vale, pe care o schimbă în tot, în sensul că: În baza art. 149 alin. 1 din Codul aministrativ validează mandatul de primar al Orașului Mihăilești, județul Giurgiu al candidatului declarat ales, Dobre Mihai”, este soluția pe scurt în acest dosar.

Peste 60 de primari, viceprimari și consilieri locali sau județeni aflați în conflict de interese au fost realeși la alegerile locale, dar au interdicție, potrivit legii, să ocupe o funcție eligibilă. Majoritatea celor incompatibili sunt de la PSD, dar nu lipsesc nici PNL, Pro România, PMP, UDMR sau FDGR.

Alegerile la Mihăilești s-au desfășurat „sub imperiul fricii”, așa cum Europa Liberă a relatat în ziua votului chiar de la fața locului. Reportajul poate fi vizionat mai jos.

XS
SM
MD
LG