Linkuri accesibilitate

Mii de oameni pleacă din Khan Yunis. Tancurile israeliene se întorc în oraș


Tancurile israeliene s-au întors vineri în orașul Khan Yunis, din sudul Gazei, forțând mii de oameni să evacueze orașul.

În acest timp, luptătorii palestinieni continuă să atace trupele israeliene din ruine, au declarat locuitorii și armata pentru Reuters.

Familiile au fugit din estul Khan Yunis cu vehicule și pe jos, cu bunurile strânse pe cărucioare cu măgari și pe ricșe, îpe drumurile superaglomerate.

Cu Israelul și Libanul pregătite pentru o posibilă escaladare a luptei, liderii din SUA, Egipt și Qatar au făcut un ultim efort de a reînvia eforturile de a opri luptele din Gaza, programând o nouă rundă de discuții pentru 15 august.

În ultimele săptămâni, forțele israeliene care au cuprins aproape toată Fâșia Gaza în mai mult de zece luni de război s-au întors în ruinele zonelor din care susțin că i-ar fi alungat pe luptătorii Hamas.

În cel mai recent asalt, armata a aruncat pliante prin care cerea locuitorilor și persoanelor strămutate care se adăpostesc în estul Khan Yunis, principalul oraș din sudul Gazei, să evacueze zona cunoscută deja pentru valuri succesive de lupte.

Familii strânse în autobuze și mașini, mulți căutând adăpost în Al-Mawasi, o porțiune de nisip de-a lungul coastei despre care unii spun că și aceasta a fost atacată în trecut, în ciuda faptului că a fost desemnată zonă sigură de forțele israeliene.

„Nu știm unde mergem, pe plaja de la Al-Mawasi, în orice loc unde vom sta. Nu există un loc sigur aici. Au lovit peste tot, au lovit deja Al-Mawasi și mulți oameni au fost uciși. Acolo. nu este nimic în siguranța, siguranța este la Dumnezeu”, a spus Ahmed al-Farra, un bărbat strămutat.

Um Raed Abu Elyan a spus că ea și familia ei „fugim de foc, fugim cu copiii noștri de frică”.

Întrebată unde s-ar duce, ea a răspuns: „Dumnezeu știe unde mergem acum. Au spus să mergem în zone umanitare, dar nu există un loc sigur aici în Gaza. Totul este distrus și deteriorat”.

Vineri, un atac aerian israelian a ucis șase palestinieni în Al-Mawasi, au spus medicii.

O altă lovitură asupra unei case din apropiere a ucis patru persoane, inclusiv o fată, și a rănit pe alte câteva, au adăugat ei.

Armata israeliană a declarat că trupele au lovit zeci de ținte aparținând militanților Hamas în Khan Yunis și Rafah, aproape de granița cu Egiptul, confiscând depozite de arme, distrugând infrastructura și ucigând zeci de luptători echipați cu arme, inclusiv grenade propulsate de rachete.

Printre cei uciși s-au aflat și doi jurnaliști locali, Tamim Abu Muaamar și Abdallah Al-Susi, împreună cu mai multe rude, au declarat medicii și urmăritorii jurnaliștilor de pe paginile de socializare.

Moartea lor aduce numărul jurnaliştilor palestinieni ucişi la 165 din 7 octombrie, a declarat biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas.

Întâlnirea din 15 august a fost stabilită pentru a discuta un acord de încetare a focului în Gaza și eliberarea ostaticilor și are loc după tentativele anterioare eșuate, în urma cărora nu s-a obținut încetarea focului, ci doar un armistițiu de o săptămână în noiembrie anul trecut.

Biroul primului ministru israelian a anunțat că va trimite o delegație la discuții, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare.

Un oficial Hamas a declarat pentru Reuters că grupul „studiază” noua ofertă pentru discuții, refuzând să ofere alte detalii, după ce și-au numit un nou lider, Yahya Sinwar, care conduce bătălia din tunelurile din Gaza.

Temerile față de riscul amplificării cresc după ce Iranul a promis că va riposta după ce liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat la Teheran, iar Israelul a ucis un comandant superior al grupării militante libaneze Hezbollah într-o lovitură asupra unei suburbii din Beirut.

Un răspuns al Hamas la cea mai recentă propunere de discuții „trebuie să fie studiată cu atenție cu aliații săi. Dacă Israelul ar fi vrut serios să ajungă la o încetare a focului, ar fi putut pur și simplu să accepte propunerea la care a fost de acord Hamas”, a spus un oficial palestinian familiarizat cu efortul de mediere.

Israelul și-a lansat atacul asupra Gaza cu scopul de a distruge Hamas după ce luptătorii grupului au atacat orașe israeliene pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de oameni și capturând peste 250 de ostatici, conform statisticilor israeliene.

De atunci, Israelul a ucis aproape 40.000 de palestinieni în Gaza, potrivit cifrelor oficialilor din domeniul sănătății din enclavă, care spun că se tem că mii de alți palestinieni au murit sub dărâmături.

Israelul afirmă că a ucis sau anihilat peste 14.000 de luptători Hamas, aproximativ jumătate din numărul estimat la începutul războiului.

Palestinienii spun că, în ciuda devastării aproape totale a Gazei, luptătorii Hamas rămân capabili să organizeze atacuri de gherilă și ambuscade chiar dacă Israelul se pregătește de război pe un posibil al doilea front la granița cu Liban.

Ministerul Sănătăţii din teritoriu a declarat că loviturile militare israeliene din centrul şi sudul enclavei au ucis până acum cel puţin 20 de palestinieni vineri.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG