Linkuri accesibilitate

Mii de oameni au protestat și noaptea trecută în Belarus


Imagine de la protestul desfășurat duminică, care a cuprins și marșuri în fața închisorilor unde au fost reținuți manifestanți și lideri ai opoziției, care acuză violențe și acte de tortură în detenție.

Mii de demonstranți s-au adunat noaptea trecută la Minsk, pentru a noua dată, pentru a protesta față de președintele Alexandr Lukașenka, după ce acesta a declarat că ar fi posibile noi alegeri cu condiția modificării Constiuției.

Câteva mii de protestatari s-au adunat în Piața Independenței din Minsk, fluturând steadul alb-roșu al opoziției, scandând „Pleacă!” și cerând demisia actualului președinte.

Manifestanții mențin presiunea după incidentul petrecut la o fabrică de camioane, deținută de stat, unde muncitorii i-au întrerupt discursul lui Lukașenka, cerându-i să plece. Fabrica reprezenta un exemplu al modelului economic promovat de Lukașenka și un fidel bazin electoral al acestuia

„Trebuie să adoptăm o nouă Constituție. Trebuie aprobată prin referendum, iar cu o nouă Constituție, puteți ține simultan, dacă doriți, alegeri parlamentare și prezidențiale, deopotrivă cu alegeri locale”, a spus Lukașenka.

Anunțul său, care pare o concesie după refuzul de a organiza noi alegeri prezidențiale, pare să fie un răspuns la presiunea tot mai puternică din partea contestatarilor. Rezultatele oficiale, reclamate ca fiind false de către opoziție, i-au acordat actualului șef al Belarusului peste 80% din voturi.

Protestele de cu o zi înainte, duminică, au inclus și marșuri la două centre de detenție pentru a solicita eliberarea unor lideri ai opoziției și a unora dintre manifestanți care au fost reținuți de forțele de ordine ale lui Lukașenka. O ciocnire dintre polițiști și protestatari a lăsat în urmă cel puțin doi morți, iar mai mulți oameni care au fost eliberați din arest s-au plâns de bătăile și condițiile cumplite din timpul detenției.

Medicul Syarhei Boyko, a povestit, pentru Current Time, despre cele câteva zile pe care le-a petrecut la închisoarea Akresțin, unde cei întemnițați dormeau pe podea de lemn.

„În prima celulă în care am fost dus pe timpul nopții, eram 30-35 de oameni, în condițiile în care încăperea era pentru doar șase persoane”, a povestit Boyko pentru Current Time, rețeaua de limbă engleză operată de Radio Europa Liberă/Radio Libertatea în colaborare cu Vocea Americii.

Protestatarilor care au mărșăluit duminică în fața centrelor de detenție și s-a spus că nu există deținuți politici în interiorul lor.

Lidera opoziției, Svetlana Țihanovskaia, a anunțat, într-o postare video, că este pregătită să preia puterea, deși nu a avut în plan să intre în politică.

„Sunt pregătită să-mi asum responsabilitatea și să acționez ca un lider național, pentru ca țara să se liniștească și să intre într-un ritm normal”, a spus Țihanovskaia.

Liderii UE au organizat o reuniune video de urgență pe tema evenimentelor din Belarus.

Președintele american Donald Trump a anunțat că Statele Unite urmăresc îndeaproape situația, pe care a considerat-o teribilă.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și-a exprimat îngrijorarea față de alegerile din Belarus, precum și față de folosirea disproporționată a forței împotriva protestatarilor pașnici, a arestărilor masive și a acuzațiilor de tortură a celor reținuți.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG