Protestatarii s-au adunat în fața intrării Parlamentului începând cu ora 10:00 și au scandat împotriva deciziei anulării alegerilor prezidențiale.
„CCR condamnat pentru votul anulat”, este una dintre scandările protestatarilor.
Un bulevard a fost blocat pentru mai multe ore și sute de forțe de ordine – jandarmi și polițiști – s-au aflat la fața locului la fața locului.
Potrivit Jandarmeriei, în jur de 4.000 de persoane au participat la protest. Unii protestatari ar fi șicanat jurnaliștii prezenți la fața locului și, potrivit unui comunicat al jandarmilor, ar fi distrus plăcuțele de înmatriculare ale mașinii unei televiziuni care relata de la fața locului.
La protest au participat și mai mulți parlamentari de la Alianța pentru Unirea Românilor și Partidul Oamenilor Tineri.
Ce spun protestatarii
Mai multe persoane din țară s-au mobilizat în ultimele zile pe rețelele sociale pentru a se deplasa la București.
Protestatari din Brașov, Galați sau Iași, dar și alte orașe, s-au află printre cei care scandează în fața Parlamentului.
Profesoara Gabriela Iordăchiță, conducător de doctorat la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, spune că protestează deoarece vrea reluarea turului II al alegerilor prezidențiale.
„Vrem să fie democrație și libertate în Romania, ne dorim un stat funcțional, o justiție adevărată, oameni competenți si un stat funcțional”, a spus ea pentru Europa Liberă.
„Am venit pentru libertate la vot, să fiu liber să votez pe vine doresc”, ne-a spus și Marian Zamfir, administrator al unei firme din București
Protestul a fost organizat de platforma EPACE, care a strâns în ultimele zile – pe site-ul propriu – semnături din partea simpatizanților lui Călin Georgescu.
„EPACE organizează, la îndemnul Domnului Călin Georgescu, participarea cetățenilor din toate județele din România, la manifestația «Marea Unire Juridică» a românilor”, este mesajul transmis pe site-ul platformei.
Numele acțiunii se referă la o cerere pe care avocații lui Călin Georgescu au depus-o luni la Curtea Constituțională. „În data de 10 ianuarie 2025 la Curtea Constituţională a fost înregistrată cererea depusă de avocaţii domnului Călin Georgescu”, a confirmat CCR.
Potrivit acesteia, aproape 57.000 de persoane semnaseră online că susțin acțiunea de protest.
Unul dintre organizatorii protestului este omul de afaceri Călin Donca, al cărui nume este menționat în documentele declasificate de către Serviciul Român de Informații ca fiind printre cei care l-au susținut pe Călin Georgescu în timpul campaniei electorale din 2024.
Donca a transmis în ultimele zile mai multe mesaje pe rețelele sociale în care și-a îndemnat urmăritorii să participe la protest.
Într-un live de transmis pe rețelele sociale din timpul protestului, Donca a transmis că va sta în stradă „cât trebuie” și susține că a mobilizat 5.000 de oameni pentru a participa la manifestație.
Cine este Călin Donca
Călin Donca a fost reţinut de procurorii DIICOT Braşov în septembrie 2024, alături de alte trei persoane, într-un dosar care vizează o grupare specializată în evaziune fiscală, delapidare, înşelăciune şi manipularea pieţei de capital, scrie G4Media.
Membrii grupării sale ar fi înregistrat în contabilitatea unor firme documente fictive şi ar fi creat propria monedă virtuală.
El promitea investitorilor câștiguri de 100 de ori mai mari decât investiția lor inițială, într-un timp foarte scurt. Ca să convingă oameni să investească, potrivit DIICOT, Donca făcea tot felul de clipuri pe care le posta pe internet si dezvăluia cum pot avea succes în afaceri urmăritorii lui. Criptomoneda Solix a fost creată cu o limită maximă de 200 de milioane de tokeni, dar s-au vândut doar două milioane.
Călin Georgescu nu a participat
Acțiunea de protest are loc în contextul în care joi, 9 ianuarie, Călin Georgescu a plecat din țară.
El a fost fotografiat pe Aeroportul Otopeni, alături de un bodyguard, în timp ce se îmbarca către Frankfurt, în Germania.
Ulterior, Georgescu a transmis un mesaj pe rețelele sociale în care a spus că „astăzi, eu voi duce hora noastră în inima Europei, la cele mai înalte curți.”
„Fiecare dintre noi își face partea sa din această misiune istorică prin care ne apărăm democrația. Alături de o altă echipă juridică din diaspora, cealaltă Românie a noastră, începând de astăzi voi merge personal pentru a depune demersuri legale către cele mai înalte instituții europene. Eu acolo, voi aici”, și-a anunțat Georgescu susținătorii.
Alegeri prezidențiale din România au fost anulate pe 6 decembrie după ce Curtea Constituțională a României a considerat că procesul electoral a fost viciat de „actori statali și nestatali”.
Primul tur fusese câștigat de Călin Georgescu, care a obținut în jur de două milioane de voturi. Potrivit unor documente declasificate de Serviciul Român de Informații și Serviciul de Informații Externe, Georgescu ar fi beneficiat de o susținere masivă pe TikTok – ce a implicat sume mare de bani – deși acesta a declarat oficial că nu a cheltuit niciun ban în campania electorală.
După anularea alegerilor, Georgescu a atacat la mai multe instanțe decizia CCR, însă demersurile sale au fost respinse. El a anunțat că a contestat inclusiv la CEDO decizia.
Știre în curs de actualizare.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.