Secretarul de stat Mike Pompeo a notificat miercuri Congresul american privind concluzia administrația Trump conform căreia Hong Kong-ul nu mai poate fi considerată drept autonomă în raport cu China. Anunțul deschide posibilitatea ca Statele Unite să retragă statutul special privind comerțul preferențial și statutul financiar de care se bucura fosta colonie britanică de când a revenit sub administrare chineză în urmă cu 23 de ani, scris AP.
Notificarea nu aduce penalități imediate, ele urmând a fi stabilite de comun acord de președintele Trump în urma consultărilor cu Congresul. Dar administrația americană vede mișcarea drept un avertisment pentru China prin care se atrage atenția că avantajele de care beneficiază Hong Kong-ul sunt în pericol.
Notificarea aduce Hong Kong-ul în mijlocul numeroaselor divergențe pe care le au Statele Unite și China, statele cu cele mai dezvoltate economii ale lumii.
Relații au atins un nou minim după afirmațiile americanilor că autoritățile chineze au încercat să acopere pandemia de coronavirus și au pus presiune pe Organizația Mondială a Sănătății pentru a nu lua măsuri pentru combaterea ei.
De asemenea, cele două state se mai află pe poziții divergente privind comerțul, drepturile omului, libertatea religioasă și statutul Taiwan-ului.
În New York, Misiunea SUA la ONU a afirmat miercuri noapte că China a blocat întâlnirea Consiliului de Securitate în care trebuia discutată legea securității naționale propusă de Beijing „prin care erau amenințate instituțiile democratice și libertățile civile din Hong Kong".
„Este o chestiune de îngrijorare globală urgentă care implică pacea internațională și securitatea și trebuie să atragă atenția imediată a Consiliului de Securitate", a transmis partea americană.
„China respinge categoric solicitarea neîntemeiată a Statelor Unite în Consiliul de Securitate. Legislația privind securitatea națională a Hong Kong-ului reprezintă o chestiune exclusiv internă a Chinei. Nu are nimic a face cu mandatul Consiliului de Securitate", a răspunsul ambasadorul chinez la ONU prin intermediul Twitter.
Notificarea lui Pompeo vine în contextul unor solicitări în Congres, și nu numai, pentru o reacție față de decizia Chinei de impune legi ale securității naționale pe teritoriul e.
„Decizia dezastruoasă a Beijingului este doar ultima dintr-o serie care subminează fundamental autonomia și libertatea Hong Kong-ului", a afirma Mike Pompeo, adăugând că „nicio persoană rezonabilă nu poate afirma astăzi că Hong Kong menține un nivel ridicat de autonomie față de China, având în vedere situația de pe teren".
După trimiterea notificării către Congres, Mike Pompeo a avenit o discuție telefonică cu ministrul britanic de Externe, Dominic Raab. Cei doi au căzut de acord că Beijingul „trebuie să își onoreze angajamentele și obligațiile din declarația comună sino-britanică".
La scurt timp după notificarea, Lindsey Graham, unul din cei mai influenți senatori republicani când vine vorba de politică externă, a cerut Senatului să impună sancțiuni pentru a apăra autonomia și democrația Hong Kong-ului.
Beijingul a anunţat vineri planuri de a impune o lege a securităţii naţionale, care ar ocoli legislativul local, stârnind furia politicienilor pro-democraţie, precum şi a cetăţenilor din Hong Kong.
Mii de persoane au manifestat duminică pe străzile din Hong Kong pentru a denunţa acest proiect de lege chinez pe care îl consideră un atentat la adresa libertăţilor, declanşând o puternică ripostă din partea forţelor speciale, în scene care nu au mai fost văzute de câteva luni în această fostă colonie britanică.
Poliţia din Hong Kong a anunţat arestarea a cel puţin 180 de protestatari pentru infracţiuni, mergând de la adunare ilegală şi neautorizată şi până la conduită incorectă în spaţiul public.