Secretarul de stat american Mike Pompeo va notifica oficial Consiliul de Securitate al ONU despre intenția Statelor Unite de a începe procesul de reinstalare a sancțiunilor ONU asupra Iranului.
Purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, a arătat, într-un comunicat de presă, că la 30 de zile de la notificare „o serie de sancțiuni ONU vor fi reimpuse". Ele vor include și o extindere a embargoului privind livrarea de armament.
Anunțul privind deplasarea lui Mike Pompeo la ONU a fost anticipat din momentul eșecului de săptămâna trecută a rezoluției americane de a extinde embargoul privind livrarea de armament.
Într-un interviu acordat joi pentru Fox News, Pompeo și-a exprimat încrederea privind invocarea reimpunerii de sancțiuni ONU, în ciuda lipsei de sprijin din partea aliaților europeni sau a Rusiei și Chinei (ambele cu drept de veto în Consiliul de Securitate ONU).
„Vom reuși să repunem sancțiunile ONU în aplicare, iar lumea va fi mai sigură", a afirmat oficialul american.
El a adăugat că va trage China și Rusia la răspundere dacă vor bloca măsura. Statele Unite „cu siguranță" vor viza Rusia și China cu sancțiuni dacă refuză să reimpună măsurile ONU asupra Iranului, a afirmat Pompeo, adăugând că Statele Unite deja a făcut acest lucru de fiecare dată când a văzut că un stat încalcă sancțiunile americane.
Mike Pompeo a criticat și liderii europeni pentru faptul că nu susțin opoziția Statelor Unite față de acordul nuclear.
Liderii europeni „refuză să facă un gest curajos", a catalogat Pompeo acțiunile europenilor.
„Avem aceleași obiective, ei doar sunt blocați în acest acord nuclear", a afirmat secretarul de stat american, referitor la înțelegerea din 2015 dintre Iran și marile puteri privind non-proliferarea nucleară a statului islamic.
Rezoluția americană de extindere a embargoului privind livrarea de armament, care va expira în octombrie conform prevederilor din acordul nuclear, a eșuat săptămâna trecută după ce doar Republica Dominicană s-a alăturat Statelor Unite, în timp ce Rusia și China au votat împotrivă, iar celelalte 11 state membre ale Consiliului de Securitate s-au abținut.
Aceeași rezistență în Consiliul de Securitate este așteaptă să se mențină și în viitoarele manevre ale Statelor Unite privind reimpunerea sancțiunilor.
Rusia și China, cât și aliații europeni, au pus sub semnul întrebării capacitatea Statelor Unite de a reimpune sancțiuni având în vederea decizia administrației Donald Trump de a se retrage din acordul nuclear în 2018.
Statele Unite afirmă însă că rămâne parte a acordului pentru că este menționată în rezoluția ONU care l-a consfințit.
Iranul a amenințat că va părăsi definitiv acordul cu marile puteri și va ieși și dintr-un alt acord de non-proliferare nucleară dacă embargoul va fi extins sau va fi supus unor noi sancțiuni.
Dar, Teheranul a promis și că va reveni la respectarea deplină a acordului nuclear dacă Statele Unite se obligă să își respecte angajamentele și va ridica complet toate sancțiunile.
Diplomații și analiștii afirmă că o reimpunere a sancțiunilor asupra Iranului va conduce la o luptă diplomatică complicată care ar putea submina Consiliul de Securitate și ar distruge și ce a rămas din acordul nuclear. Pompeo a recunoscut, la rândul său, că reimpunerea sancțiunilor ar putea însemna finalul acordului nuclear.
Analiștii arată că ar putea fi folosite manevre birocratice sau procedurale în Consiliul de Securitate pentru a întârzia sau bloca dorința SUA de a repune sancțiunile în vigoare.
Marea Britanie, Franța și Germania, toate trei membre ale acordului nuclear, și-au exprimat îngrijorarea privind încheierea embargoului, dar se opun acțiunii americane la ONU de frica distrugerii acordului nuclear sau de afectarea Consiliului de Securitate.
Experții spun că aliații americanilor din Europa par să încerce să amâne o decizie luată de administrația Trump, calculând că Joe Biden va câștiga alegerile din noiembrie și va decide să aplice o dezghețare a relației cu Iranul.