Linkuri accesibilitate

Militanții din Fâșia Gaza au răspuns cu rachete la acordul semnat la Casa Albă


Imagine din timpul unui atac israelian asupra Hamas în Fâșia Gaza, 25 martie 2019

Militanții din Fâșia Gaza au lansat mai multe rachete spre Israel, în timp ce aviația israeliană a lovit mai multe ținte din enclava palestiniană în cadrul unei creșteri a tensiunilor după semnarea acordului între Israel și două state arabe, Emiratele Arabe Unite și Bahrain, într-o ceremonie la Casa Albă.

Armata israeliană a comunicat că a lansat 10 lovituri aeriene în zona din Fâșia Gaza controlată de grupare Hamas în dimineața zilei de miercuri după ce 15 rachete au fost lansate dinspre acest teritoriu spre comunitățile israeliene de la graniță unde sirene au dat alarmă înainte de miezul nopții.

Marți seară, o rachetă din Fâșia Gaza a lovit orașul israelian Ashbod, rănind două persoane, în același timp în care Israel semna acordul cu Emirate Arabe Unite și Bahrain.

Palestinienii, care își doresc un stat independent cu teritoriile din Fâșia Gaza și Cisiordania, văd acordul drept o trădare a cauzei lor.

Denumit „Acordul Avraam”, în onoarea celor trei religii avraamice înrădăcinate în ceea ce este acum Israelul și ținuturile înconjurătoare, acordul pune bazele legăturilor diplomatice, economice și de altă natură între Israel și cei doi vecini din Golful Persic.

Ultimul stat arab care a încheiat pacea cu Israelul a fost Iordania, în 1994. Egiptul a fost primul, în 1979. Acordul este, de asemenea, semnificativ pentru retragerea palestinienilor. Liderii palestinieni au respins eforturile de pace ale lui Trump timp de trei ani și le-au numit trădătoare pe cele două națiuni arabe.

Statele arabe din Golful Persic s-au apropiat de Israel în ultimul deceniu, în mare parte ca răspuns la dorința comună de a estompa influența iraniană în regiune.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG