Linkuri accesibilitate

 
Militanții kurzi ai PKK declară încetarea focului pentru a pune capăt conflictului de 40 de ani

Militanții kurzi ai PKK declară încetarea focului pentru a pune capăt conflictului de 40 de ani


Luptători PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) în timpul unei sesiuni de antrenament, în zona Amedia din nordul Irakului, la 10 km de granița cu Turcia, în 20 iun2007.
Luptători PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) în timpul unei sesiuni de antrenament, în zona Amedia din nordul Irakului, la 10 km de granița cu Turcia, în 20 iun2007.

Militanții kurzi care luptă de 40 de ani în Turcia au anunțat o încetare a focului, la două zile după ce liderul lor încarcerat a declarat că grupul ar trebui să depună armele.

Agenția de presă Firat, un organ de presă afiliat grupării militante Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a publicat o declarație prin care afirmă: „declarăm o încetare a focului începând de astăzi pentru a deschide calea punerii în aplicare a Apelului liderului Apo pentru pace și societate democratică”, o referire la Abdullah Ocalan, care este deținut de Turcia din 1999.

Grupul a adăugat: „Niciuna dintre forțele noastre nu va întreprinde acțiuni armate decât dacă va fi atacată”.

Militanții kurzi luptă de aproximativ 40 de ani pentru un stat independent sau autonomie, în principal în estul Turciei.

La 27 februarie, liderul întemnițat al PKK, Abdullah Ocalan, a cerut grupului militant să depună armele, un apel care a fost salutat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan drept începutul unei noi etape în campania Ankarei de a crea o națiune „fără teroare”.

YPG kurdă, care conduce luptătorii SDF susținuți de SUA împotriva grupării extremiste Statul Islamic în Siria, a declarat că mesajul lui Ocalan nu se aplică și în cazul lor. Turcia acuză YPG de legături cu PKK.

Încetarea focului a venit în contextul în care a crescut presiunea asupra principalului partid politic pro-kurd din Turcia.

Ocalan a înființat PKK în 1978 și a lansat o luptă armată în 1984, adesea din ascunzători în Turcia și în Siria, unde s-a refugiat înainte de a fi forțat să plece în 1998.

Acesta a fugit în Rusia, Italia și Grecia înainte de a fi arestat în 1999, după ce a fost păcălit de forțele de securitate turce să intre într-un vehicul, în fața Ambasadei Greciei din Nairobi, Kenya.

Se estimează că 40 000 de persoane au fost ucise în acest conflict - unele în urma atacurilor PKK asupra unor ținte militare și civile, iar altele în cadrul operațiunilor militare turce împotriva grupării și a comunităților în care aceasta a găsit sprijin.

În declarația PKK, gruparea a solicitat, de asemenea, eliberarea lui Ocalan din închisoare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG