Linkuri accesibilitate

Raport al Bundestag: militarii germani încă mai trimit documente prin fax și comunică prin stații de radio din anii '80


În februarie 2022, cancelarul german, Olaf Scholz, a anunțat că Germania va investi 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei.
În februarie 2022, cancelarul german, Olaf Scholz, a anunțat că Germania va investi 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei.

Un raport al Bundestagului, parlamentul german, arată că situația din rândurile armatei germane este precară, din cauza lipsei investițiilor în ultimii ani. Multe dintre documentele armatei sunt trimise prin fax sau poștă, comunicațiile electronice fiind într-o stare deplorabilă.

Raportul anual privind starea armatei germane vine la scurt timp după ce conversația a doi ofițeri germani, care avea loc pe platforme nesecurizate, a fost interceptată și ulterior publicată de serviciile secrete rusești, stârnind un nou scandal în rândul coaliției de guvernare de la Berlin.

Eva Högl, comisara responsabilă cu supravegherea armatei germane (Bundeswehr n.r.), a spus la prezentarea raportului că sistemele de comunicații ale armatei germane se află „într-o stare jalnică”, notează Financial Times.

„Această situație trebuie schimbată în mod urgent... iar totul trebuie făcut rapid”, a spus Högl și a adăugat: „De ce ne aflăm unde ne aflăm? Pentru că nu s-au făcut suficiente investiții în trecut... iar noi abia acum realizăm gravitatea acestei situații”.

Högl a avertizat că armata germană se confruntă cu o „provocare mamut” în ceea ce privește investițiile. În urmă cu doi ani, cancelarul Olaf Scholz anunța în fața deputaților germani că executivul său își asumă alocarea unor fonduri de circa 100 de miliarde de euro pentru dezvoltarea armatei. Anunțul venea la scurt timp de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina.

Efectele acestei decizii sunt simțite în ultima perioadă, deși o mare parte din bani au fost alocați pentru proiecte cu rezultate pe termen lung. Grație acestei schimbări de politică, Germania a anunțat în acest an că a atins ținta NATO de 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru cheltuielile destinate apărării.

Germania este și una din țările care contribuie cel mai mult la ajutoarele militare și economice pentru Ucraina. De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, guvernul german a livrat armamente și muniții în sumă totală de 5,2 miliarde de euro și a instruit peste 10.000 de militari ucraineni.

Birocrația rămâne pe hârtie

Problemele legate de digitalizarea armatei germane, redate în raportul care are 175 de pagini, au fost descrise în cele mai mici detalii: în cazărmi și poligoane nu e WiFi, iar acolo unde există, soldații sunt nevoiți să plătească pentru acces la internet.

Mai mult, raportul notează că într-un exercițiu NATO de anul trecut, trupele germane utilizau comunicații radio decriptate bazate pe sisteme din anii 1980 și nici nu puteau discuta cu aliații. O altă problemă este legată de fișele medicale, care sunt în continuare ținute doar pe hârtie, ridicând întrebări despre cât de rapid pot interveni medicii pentru a trata răni grave suferite de militari pe câmpul de luptă, în condiții de război.

„Ca armata să devină operațională ... va fi nevoie de o grămadă de bani”, a spus comisara Högl. În cuvintele sale, Bundeswehr-ului îi lipsesc astăzi mai de toate: are puține muniții, piese de schimb, stații radio, tancuri și avioane.

În ce privește personalul, autoarea raportului a indicat că recrutarea și infrastructura militară reprezintă mari provocări pentru armata germană. La finele anului 2023, datele oficiale indicau că în armată erau angajați 181.000 de soldați, iar 20.000 de mii de posturi erau vacante.

Comisara a mai notat că banii au fost doar o parte a problemei în ambele cazuri. Alți factori care au contribuit la situația deplorabilă a armatei germane sunt birocrația militară și „lentoarea”.

Deși ar fi necesare cel puțin 50 de miliarde de euro pentru a asigura modernizarea infrastructurii în timp util, actualele structuri ale armatei germane responsabile de acest domeniu, pot gestiona doar 1,3 miliarde de euro pe an.

XS
SM
MD
LG