Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit, miercuri, să suspende complet acordul de facilitare a vizelor cu Rusia, ceea ce face mai dificilă și mai costisitoare intrarea cetățenilor ruși în UE, a declarat șeful politicii externe al blocului, Josep Borell.
„Am convenit asupra suspendării complete a acordului de facilitare a vizelor Uniunea Europeană-Rusia”, a spus șeful diplomației europene.
Borrell a atras atenția că textul adoptat miercuri nu este un text juridic, ci doar un acord politic în acest moment.
El a spus că această decizie „va reduce semnificativ numărul de noi vize emise de statele membre ale UE”, având în vedere că procesul va deveni mai dificil și va dura mai mult.
Acordul informal încheiat miercuri mai trebuie să fie tradus în legislația UE și nu e clar când va intra în vigoare suspendarea.
Comisia Europeană a fost însărcinată să vină cu îndrumări cu privire la stocul de 12 milioane de vize existente pentru ruși. Ministrul de externe ceh, Jan Lipavský, a recunoscut că nu există o soluție rapidă. „Există diferite căi de urmat și nu putem răspunde imediat”, a spus el, fără a intra în detalii.
Politica comună va însemna că statele membre UE pot continua să elibereze vize rușilor, după ce Franța și Germania au susținut o interdicție generală.
Zeci de mii de ruși și-au părăsit țara natală după invazie, deși unii s-au întors atunci când s-au confruntat cu realitatea migrației într-o perioadă de sancțiuni bancare, precum și de legături de familie tensionate.
Unele state din estul UE au spus că vor căuta o interdicție regională a vizelor dacă nu va exista un acord la nivelul UE.
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a insistat pentru un răspuns dur din partea UE, scrie Reuters. El a spus că doar interzicerea vizelor este „un răspuns adecvat la războiul genocid de agresiune al Rusiei din inima Europei, susținut de o majoritate covârșitoare a cetățenilor ruși”.
De asemenea, miniștrii UE au convenit să nu recunoască pașapoartele eliberate de teritoriile ocupate de ruși în Ucraina.
Borell: Am văzut turiști ruși sau la cumpărături în Europa de parcă nu ar fi izbucnit niciun război în Ucraina
De la invazia rusă a Ucrainei, aproape 1 milion de ruși au intrat în UE la punctele de trecere a frontierei terestre, potrivit agenției de frontieră Frontex.
Majoritatea au sosit din Finlanda și Estonia și aveau vize, permise de ședere sau dublă naționalitate.
Se crede că au folosit rute alternative de călătorie după închiderea cerurilor europene pentru aproape toate avioanele rusești, ca parte a sancțiunilor UE, scrie The Guardian.
Vizele erau deja limitate la unele categorii de cetățeni ruși.
Acordul va trebui aprobat de toate statele membre la nivelul Consiliului European.
Borrell a spus că de la jumătatea lunii iulie a existat o „creștere substanțială a punctelor de trecere a frontierei din Rusia în statele vecine”, care a devenit „un risc de securitate pentru aceste state”.
Diplomații au spus că miniștrii UE nu pot conveni imediat asupra interzicerii generale a vizelor de călătorie pentru ruși, deoarece statele membre au păreri împărțite în această problemă.
„Acest lucru a devenit un risc de securitate pentru aceste state vecine”, a adăugat el. „Am văzut mulți ruși călătorind pentru petrecerea timpului liber și pentru cumpărături de parcă nu ar fi izbucnit niciun război în Ucraina”, a spus Borrell, citat de CNN.
Ce este important în acordul încheiat miercuri
Ceea ce este cu adevărat important în acest acord, este punctul 6, remarcă Rikard Jozwiak, corespondentul RFE/RL la Bruxelles, care a studiat textul acordului de la Praga.
Ce conține punctul 6 al acordului politic încheiat miercuri între șefii diplomațiilor UE: „Având în vedere implicațiile provocatoare pentru țările limitrofe, recunoaștem că pot fi luate măsuri la nivel național pentru a restricționa intrarea în UE în conformitate cu codul UE de frontieră Schengen”.
Această prevedere deschide calea către o soluție regională pentru trioul baltic și Polonia și Finlanda. „Această soluție regională a existat dintotdeauna, controlul frontierelor fiind o prerogativă națională până la urmă, dar de astă dată are avizul UE”, spune Jozwiak.
Vineri, cele cinci țări se vor întâlni online pentru a veni cu o abordare regională cu privire la modul în care îi vor trata pe cetățenii ruși.
„Ceea ce este deja clar acum este că vor examina pe îndelete fiecare cetățean rus de la graniță cu o viză”, chiar și cu acele vize emise de țări UE, creând un blocaj la fiecare posibilă trecere a frontierei, remarcă jurnalistul RFE/RL.