Linkuri accesibilitate

Ministerul Educației a redus numărul de teze și ponderea lor în nota finală | Când reîncepe școala


Autoritățile nu știu în ce format va începe școala după 8 noiembrie, deoarece trebuie să existe o decizie împreună cu partea sanitară. Imagine cu ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.
Autoritățile nu știu în ce format va începe școala după 8 noiembrie, deoarece trebuie să existe o decizie împreună cu partea sanitară. Imagine cu ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.

Elevii vor susține mai puține teze școlare în acest an, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Teza va avea o pondere de 25% din media finală, însă numărul de note minim necesare pentru încheierea mediei a fost redus la două. Potrivit ministrului, tezele vor putea fi susținute începând cu data de 6 decembrie 2021, astfel încât profesorii să aibă timp să le corecteze în timp util.

„Am decis să reducem numărul de teze pe care elevii îl vor susţine în acest an. La clasa a opta, în loc de 3 teze, 2 teze. Cu prezenţă fizică", a anunţat Cîmpeanu. El a adăugat că pentru liceu numărul tezelor va fi redus de la 4 la 3.

Ministrul a menţionat că ponderea unei teze este de 25% în media finală şi că va fi redus numărul de note necesare pentru încheierea mediei, la minim două.

„Dacă avem două note şi teză cu 25%, înseamnă că fiecare notă va avea o pondere de 37% înseamnă mai mult decât nota la teză", a arătat el.

Potrivit ministrului Educaţiei, tezele vor putea fi susţinute începând din 6 decembrie, iar cadrele didactice vor putea stabili perioada optimă acestea.

„Fiecare elev să aibă o perioadă să îşi poată corecta rezultatele dacă nu au fost satisfăcătoare. Cei care nu vor putea să susţină tezele fizic, din motive independente de voinţa lor (...), acest lucru se va putea face, după revenirea la şcoală, chiar dacă revenirea va fi în semestrul doi", a explicat Cîmpeanu.

De asemenea, pentru acei elevi din şcoli în care, din cauza ratei de infectare ridicate, nu se vor putea susţine tezele cu prezenţă fizică, susţinerea acestora se va putea face după revenirea la şcoală faţă în faţă.

În privința începerii școlii pe 8 noiembrie, după cele două săptămâni de vacanță forțată, ministrul Educaţiei a anunțat că şcoala va începe în 8 noiembrie, dar vineri se va anunţa în ce fel se vor susţine cursurile, în urma consultărilor cu autorităţile sanitare.

„Două săptămâni de vacanţă a fost maximum care poate fi recuperat. Pe 8 noiembrie, şcoala va începe. Există un document în care s-au prezentat măsuri propuse spre aprobare. Ministrul Educaţiei va rămâne consecvent principiului ca şcolile să continue în format fizic. Nu voi abdica de la acest principiu. Vom avea consultări cu autorităţile sanitare şi vineri vom anunţa cum se vor deschide şcolile", a afirmat, luni, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, nu vom ajunge în situaţia ca, dacă în jumătate de ţară avem o situaţie cu puţine cazuri, să nu poată funcţiona cu prezenţă fizică aceste şcoli.

Cîmpeanu a precizat că elevii din învăţământul gimnazial şi liceal ar urma să reînceapă şcoala, după vacanţa de iarnă, în 3 ianuarie, iar grădiniţele şi învăţământul primar pot începe în 10 ianuarie,

Întrebat la ce rată de incidenţă vor putea fi deschise şcolile, Cîmpeanu a răspuns: „Este singura întrebare la care nu am un răspuns. Vom semna aceste reglementări pe 5 noiembrie, depindem de autorităţile sanitare".

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG