Linkuri accesibilitate

Ping-pong cu închiderea școlii între Minister și directori. Anomaliile semnalate de părinți


3.400 de clase din cele 12.000 din municipiul București își desfășurau activitatea online pe 11 octombrie. 46 de școli și licee trecuseră toate clasele în sistem online după apariția de cazuri de Covid în mai mult de jumătate din clase.
3.400 de clase din cele 12.000 din municipiul București își desfășurau activitatea online pe 11 octombrie. 46 de școli și licee trecuseră toate clasele în sistem online după apariția de cazuri de Covid în mai mult de jumătate din clase.

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, le-a reproșat directorilor că nu cer închiderea școlilor, deși au toate instrumentele la îndemână. Pentru București, a dat ca ultimatum ziua de marți, până la care toate școlile să decidă cum vor învăța în perioada următoare.

Sorin Câmpeanu a identificat principalii responsabili pentru (ne)închiderea școlilor. El spune că directorii au învățat doar regulile de bază care prevăd că, la apariția unei îmbolnăviri într-o clasă, se suspendă activitatea la nivelul clasei și că la apariția suspendării unui număr de clase (egal cu cel puțin jumătate din numărul claselor din școală) se suspendă activitatea fizică la nivelul întregii școli.

Dar regulile nu ar fi fost clar înțelese și ar fi, de fapt, mult mai flexibile decât acest șablon, sugerează ministrul. Există, în opinia lui, o serie de multe alte motive care pot duce la închiderea unei școli, inclusiv teama invocată de părinți. Directorii doar trebuie să ceară.

Ministrul Educației spune că școlile care nu au infrastructură sau personal pot cere oricând trecerea online. El a susținut că și teama părinților poate constitui un motiv de închidere fizică a școlilor. Aceasta nu apare expres stipulată în ordinul invocat de Sorin Câmpeanu.
Ministrul Educației spune că școlile care nu au infrastructură sau personal pot cere oricând trecerea online. El a susținut că și teama părinților poate constitui un motiv de închidere fizică a școlilor. Aceasta nu apare expres stipulată în ordinul invocat de Sorin Câmpeanu.

„Situația este diferită într-o școală în care rata de infectare este peste unu la mie, față de o școală în care rata de infectare în localitate este 18, 19 sau 20 la mie. Situația este diferită într-o școală în care avem un caz de îmbolnăvire sau de carantină în rândul cadrelor didactice, sau niciun caz, față de situația în care avem 10–15 cazuri de îmbolnăvire. Aceste lucruri pot fi cunoscute doar la nivelul școlii”, a arătat ministrul Educației

„Avem o posibilitatea trecerii online a oricărei școli din România, se emite această solicitare prin conducerea școlii, care este singura capabilă să cunoască realitățile din acea școală”, a mai precizat ministrul Sorin Câmpeanu.

Situații în care se poate cere trecerea online și care nu au fost invocate de școli sunt legate de:

  • numărul de schimburi în școală;
  • lipsa de resurse sau cadre didactice din cauza carantinei;
  • cazul în care „părinții își exprimă îngrijorarea și refuză să mai trimită copiii la școală”;

Șeful Educației a precizat că a luat legătura cu inspectoratele și ele au ordin să aprobe solicitările indiferent de numărul lor, dacă este vorba despre astfel de situații.

„Atunci când ești directorul unei școli ți-ai asumat responsabilitatea gestionării situației din acea școală; așteaptă la nivel uniform o decizie centralizată, o decizie centralizată care nu poate fi luată tocmai din cauza condițiilor diferite între cele 17.632 de școli.”

Mai mult, ministrul a cerut specific ca până pe 12 octombrie să fie centralizate toate solicitările și să fie împărțite în două categorii:

  • solicitări în baza articolului 3, alin. 2, inspectoratul va aproba toate aceste solicitări fără să fie nevoie de altceva. (este vorba despre lipsa infrastructurii și a resurselor;
  • solicitări făcute în baza articolul 6 alineatul 9, caz în care va fi nevoie și de aprobarea Direcției de Sănătate Publică și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București. (este vorba despre solicitările în baza noilor îmbolnăviri - la un caz se închide clasa, la jumătate din clasele din școală, se închide școala)

5 situații în care clasa nu se închide, deși există riscul de propagare a coronavirusului

Precizările nu par să rezolve o parte din situațiile constatate de părinți și care nu țin nici de resursa umană, nici de cea materială. Există numeroase cazuri de propagare a noului coronavirus care nu au fost prinse în ordinele comune ale Ministerului Educației și al Sănătății.

1. Copilul face parte dintr-o familie confirmată cu Covid, dar pentru el nu există dovada testării. Familia care este în carantină nu poate merge să îl testeze. DSP întârzie până la 5 zile testarea în anumite județe.

„În prima zi după ce părinții copilului au anunțat că au test rapid pozitiv, copiii au rămas online. Directoarea nu a fost de acord și a chemat copiii înapoi la școală până la primirea rezultatului testului PCR. Și cum testarea s-a făcut după 3 zile și rezultatul a venit după încă două zile, copiii ar fi trebuit să stea împreună. Părinții au decis, pe propria răspundere, să nu îi trimită la școală”, a povestit o mamă din București pentru Europa Liberă.

2. Timpul scurs până la trecerea online a școlii.

„Având in vedere ca sunt 22 de clase online, adică jumătate din numărul total de clase, CA a decis trecerea în sistem ONLINE a activității pentru perioada 12-25 octombrie. Orele vor avea durata de 40 de min, iar pauzele de 10 min”, se arăta într-un mesaj trimit părinților de la Liceul I.L.Caragiale din București pe 11 octombrie, deși situația era cunoscută din weekend.

Așa s-a întâmplat la mai multe școli care, pentru a trece online, au avut nevoie de aprobarea inspectoratului care nu lucrează în weekend sau care a luat decizia cu întârziere.

3. Contactul unui vaccinat cu un membru de familie infectat

„Duminică, 19.09, a luat contact cu fratele lui. Luni a fost la scoală, în aceeași seara fratele lui iese pozitiv. De marți a rămas acasă, chiar dacă era vaccinat. La testul făcut duminică (la o săptămâna de la contact) a ieșit pozitiv. Din fericire copiii nu au fost expuși deoarece părinții au fost responsabili și l-au ținut acasă 4 zile”, a prezentat o altă mamă o situație întâlnită la un liceu din București

3.400 de tineri cu vârste între 12-18 ani s-au vaccinat, în medie, în ultima săptămână. În total, 20% din românii din această categorie de vârsta s-au vaccinat.
3.400 de tineri cu vârste între 12-18 ani s-au vaccinat, în medie, în ultima săptămână. În total, 20% din românii din această categorie de vârsta s-au vaccinat.

Conform regulilor stabilite pentru funcționarea școlilor, elevii vaccinați nu trebuie să stea în carantină în cazul în care intră în contact cu un bolnav de Covid, indiferent dacă este membru al familiei sau nu.

​4. Clasele care intră în contact cu profesori pozitivi

„Este vorba despre învățătoarea fiului meu, care a mers la școală cu simptome de „răceală", încă din prima săptămână de școală. S-a testat cu teste antigen, care au ieșit negativ. Pe data de 24.09, soțul învățătoarei este depistat pozitiv la test antigen de către ambulanță și internat la Victor Babeș, învățătoarea în continuare negativă la test antigen. Abia pe 27, DSP îi recoltează test PCR învățătoarei și celor 2 copii. Pe 28, dna are rezultat pozitiv, cât și cei doi copii ai săi. Învățătoarea și familia dânsei sunt nevaccinați. În timpul orelor în cădea mereu mască sub nas sau gură”, povestește o altă mamă o situație dintr-o școală din Capitală.

„Domnul diriginte și doamna profesoară de franceză din a 3-a zi de la începerea școlii nu s-au mai prezentat la ore.Noi am aflat abia pe 19 septembrie că sunt acasă virusați, copii au continuat sa meargă fizic la școală fără să ia nimeni nicio măsură sau sa ne anunțe ceva. În acest moment (6.10), abia astăzi este prima zi în care s-a închis de tot școala(nr. 156 sector 6 București) deoarece de săptămâna trecută erau mai mult de jumătate din clase trecute online, practic doar au prelungit focarul și s-au îmbolnăvit și mai mulți”, povestește o mamă cum ajuns întreaga școala 156 în sistem online.

Teoretic, toate cazurile de îmbolnăviri din școală ar trebui regăsite pe site-urile inspectoratelor școlare. La București, nu se întâmplă asta.

„Este vorba despre profesorii din Școala Gimnazială Iancului care sunt pozitivi Covid iar pe site-ul de pe inspectoratul școlar unde arată clasele din școlile din București nu apare niciun profesor infectat cu toate ca la noi în școală sunt 3 profesori de care știu toți elevii și părinții”, arată un alt părinte.

USR-PLUS: Vacanță de două săptămâni pentru toată lumea

La consultările de la Cotroceni, USR-PLUS a venit cu o altă variantă de oprire a răspândirii virusului în școli. Instituirea unei vacanțe de două săptămâni pentru toți elevii și revenirea în format fizic doar în localitățile sub 6 la mie. Vacanța ar fi corelată cu prelungirea anului școlar în vară.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG