Proiectul de lege privind stagiul militar voluntar este în avizare la Ministerul Finanțelor și va intra în Parlament în dezbatere urgentă.
Acesta prevede că stagiul militar voluntar poate fi făcut de femei şi bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, pe o perioadă de patru luni, şi că ar urma să existe anumite stimulente, a declarat, marţi, preşedintele Comisiei de apărare de la Camera Deputaţilor, Laurenţiu Leoreanu (PNL), citat de Agerpres.
„S-a discutat pe trei linii legislative: legea apărării, care este în formă finală şi va pleca pe circuitul de avizare, legea 446 care a fost gândită şi începută din 2022 şi care vine inclusiv cu statutul militarului voluntar în termen şi acolo sunt, într-adevăr, câteva precizări pe care le-a prezentat ministrul, noi nu am văzut draftul, cu privire la cei care pot să facă (stagiul voluntar – n.r.): femei şi bărbaţi între 18 şi 35 de ani care nu au satisfăcut stagiul militar. Perioada pe care au propus-o e de patru luni şi, sigur, anumite recompense privind cazarea gratuită, salarizare, care sigur acolo se mai poate discuta, deci şi nişte stimulente. (…) Nu am intrat în detaliu pe propunerea de salarizare, era de a se merge, în discuţiile libere, undeva la trei salarii medii brute pentru acea perioadă. Ultimul proiect discutat ar fi statutul cadrelor militare, care în momentul de faţă se află în configurarea finală a draftului”, a precizat Leoreanu, la Palatul Parlamentului.
El a menţionat că legea 446 a ajuns pentru avizare la Ministerul de Finanţe, după ce a parcurs „toate celelalte puncte de oprire”.
Preşedinta Comisiei de apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc (PNL), a dat asigurări că nu există niciun motiv de panică pentru români privind stagiul militar obligatoriu, pe fondul războiului de la graniță.
„Vreau să transmit un mesaj foarte important care a reieşit astăzi din discuţiile avute de cele două comisii parlamentare de apărare în cadrul Ministerului Apărării. Nu există niciun motiv de panică că România va fi atacată. Poate vorbim despre îngrijorări, pentru că avem război la graniţă. Nu există niciun proiect de lege care vorbeşte despre stagiu militar obligatoriu, ci despre un proiect de lege la care lucrează Ministerul Apărării referitor la un stagiu militar voluntar sau, cum spunem noi, pregătire militară voluntară. Termele, condiţiile le vom vedea în momentul în care acest proiect de lege va primi toate avizele de la instituţiile care trebuie să se pronunţe”, a declarat Pauliuc, la Senat, citată de Agerpres.
Legislaţia din domeniul apărării va intra de urgență în dezbaterea Parlamentului, anunță și Ministerul Apărării Naționale (MApN) după întâlnirea ministrului Angel Tilvăr cu reprezentanții comisiilor de profil din Parlament.
Ministrul Tîlvăr și parlamentarii din comisiile de apărare au convenit asupra modului în care vor fi armonizate aspectele procedurale, astfel încât proiectele legislative să ajungă în dezbaterea Parlamentului cu maximă celeritate, anunță MApN.
Senatorii şi deputaţii membri ai comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Parlamentul României s-au întâlnit, marţi, cu conducerea ministerului, în urma invitaţiei oficiale adresate de ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, conducerii celor două comisii, la începutul lunii ianuarie.
Potrivit MApN, în cadrul întâlnirii, la care au fost prezenţi secretarul de stat Eduard Bachide, şeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiţă Vlad şi reprezentanţi ai unor structuri centrale ale ministerului, au fost trecute în revistă principalele activităţi desfăşurate de MApN de la ultima întâlnire în acelaşi format, desfăşurată în luna septembrie 2023.
„A fost susţinut, de asemenea, un briefing de informare cu privire la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi perspectivele de evoluţie în perioada următoare. Reprezentanţii MApN au prezentat, de asemenea, stadiul îndeplinirii principalelor programe de achiziţii şi priorităţile pentru anul în curs”, a anunţat ministerul.
Parlamentarii participanți la discuții au cerut ca programele de înzestrare a armatei să fie armonizate cu nevoile de dezvoltare şi consolidare a capacităţilor de producţie ale industriei de profil, arată sursa citată.
Un capitol distinct al întâlnirii a fost legislaţia din domeniul apărării.
„Întâlnirile pe care le organizăm, periodic, în acest format extins sunt foarte importante, în primul rând pentru noi, pentru că avem posibilitatea de a vă prezenta detaliat priorităţile noastre şi nevoile de sprijin. Dar cred că şi pentru dumneavoastră, ca parlamentari, este util să vă puteţi informa, în detaliu, cu privire la aspectele care vă interesează. Onestitatea, pragmatismul şi buna credinţă cu care se desfăşoară de fiecare dată aceste dezbateri demonstrează că misiunea şi interesele noastre sunt convergente în ceea ce priveşte apărarea şi securitatea naţională”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.
În urmă cu o seară, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a spus că exclude revenirea la serviciul militar obligatoriu și că susține serviciul militar voluntar.
Declarațiile sale au fost făcute după avertismentele de la Europa Liberă ale șefului Statului Major, Gheorghiță Vlad, legate de carențele armatei române pe fondul războiului din Ucraina.
Armata României se confruntă cu tot mai multe plecări din sistem. Șapte mii de militari au ieșit doar anul trecut din Armată prin demisii și pensionări, spune ministrul Angel Tîlvăr la Euronews Romania.
Ministrul Apărării a spus că efectivele Armatei sunt de 80.000 în acest moment și sunt insuficiente. Ministrul susține că e nevoie de pregătirea de noi rezerve, iar acest lucru se face prin serviciul militar voluntar, nu obligatoriu.
Ministrul a precizat că există un proiect care prevede un stagiu militar de câteva luni pentru persoane de 18-35 de ani.
„Nu ştim cum se va întâmpla, suntem în faza în care discutăm despre asta”, a precizat ministrul.
Potrivit ministrului Angel Tîlvăr, Armata Română a scăzut de la peste 320.000 de oameni, cât avea în 1990, la aproximativ 80.000.
„Din punct de vedere numeric Armata a scăzut, iar nevoile operaţionale sunt care sunt şi care nu au mai fost în Europa de mult”, a adăugat ministrul Apărării.
În ciuda discuțiilor despre gradul de pregătire al armatei pentru un potențial conflict, ministrul Apărării susține că nu există pericolul unui război.
„România nu este în pericol de război, nu este în pericol să fie atacată. Nu înseamnă că nu trebuie să fie în acord şi în linie cu ce se întâmplă şi în alte armate din acest punct de vedere. Şi nivelul de tehnică militară a crescut, eficacitatea tehnicii militare a crescut. Dar întotdeauna există nevoia să împrospătezi şi să ai oameni la dispoziţie într-o situaţie”, a mai spus ministrul.
Afirmațiile și precizările ministrului Apărării vin după avertismentele șefului Statului Major al Apărării Gheorghiță Vlad.
El a spus la Europa Liberă că Armata duce lipsă de militari și nu are legea necesară pentru a pregăti populația să facă față în cazul extinderii războiului din Ucraina.
Declarațiile șefului Statului Major la Europa Liberă au declanșat o întreagă dezbatere publică privind gradul de pregătire al Armatei Române în noul context creat de conflictul din Ucraina.
Președintele României, premierul și șeful Senatului au reacționat și au spus că România nu riscă un război și că țara se bucură de cea mai bună securitate pe care a avut-o vreodată ca membru NATO.
Viceliderul grupului PSD din Camera Deputaților, Radu Cristescu, a cerut demiterea şefului Statului Major al Apărării, despre care a spus că suferă de „vedetism”. El a spus că generalul Vlad a „panicat românii” cu „somațiile” sale adresate Parlamentului de a adopta legi.