Linkuri accesibilitate

Scandalul bazei de date | Corpul de control al premierului reclamă Ministerul Sănătății la Parchet


Premierul Florin Cîțu și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, nu par a avea cea mai apropiată relație
Premierul Florin Cîțu și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, nu par a avea cea mai apropiată relație

Corpul de control al premierului a sesizat „in rem” Parchetul General în legătură cu accesarea Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV) cu parola Ministerului Sănătății, după ce demarat o verificare a modului în care a fost accesată baza de date de către consilierul onorific al ministrului Vlad Voiculescu.

Din comunicatul guvernului se înțelege că potențiala infracțiune s-ar referi la „regimul juridic insuficient definit și reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităților și al conflictului de interese”.

Baza de date a fost făcută publică pe site-ul data.gov.ro, ocazie cu care s-a putut vedea că existau centre de vaccinare cu circuit închis la care aveau acces așa-numiții „esențiali” și familiile lor. De asemenea, a ieșit la iveală și faptul că între județe exista o diferență mare în ce privește testarea. În martie, aceste informații au generat un scandal public.

Conform Corpului de Control, Ministerul Sănătății a nominalizat patru reprezentanți care au avut acces la datele din platformă, utilizând contul „monitorizare_minister” fără a exista un act administrativ de delegare/încredințare a unor atribuții, de stabilire a responsabilităților și a limitelor de competență sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă, se arată în comunicat.

Ce a constat Corpul de control

  • Accesul în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) – modulul de vaccinare se face prin username și parolă, atribuite fiecărei categorii de utilizatori: vaccinatori (centre de vaccinare), Direcții de Sănătate Publică, utilizator Serviciul de Telecomunicații Speciale, utilizator Ministerul Sănătății (MS), utilizator Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), utilizator Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), categorie generală Populație, singura condiție de acces fiind utilizarea unui IP (internet protocol) din România.

Ø În urma solicitărilor repetate ale reprezentanților Ministerului Sănătății, la data de 20.01.2020 INSP a acordat accesul Ministerului Sănătății la RENV pentru o interfață separată, care conține doar date numerice, utilizând contul: monitorizare_minister.

Ø Ministerul Sănătății a nominalizat patru reprezentanți care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul „monitorizare_minister” fără a exista un act administrativ de delegare/încredințare a unor atribuții, de stabilire a responsabilităților și a limitelor de competență sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă.

  • La data de 07.03.2021, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereușite de acces la platforma RENV utilizând contul „monitorizare_minister” (alocat MS) de pe un IP găzduit pe un server din afara granițelor României (server privat din Germania).
  • Regimul juridic insuficient definit și reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităților și al conflictului de interese prevăzut de Legea nr. 161/2003 , deoarece, prin încredințarea unor atribuții specifice unui funcționar public (în sensul larg al noțiunii), respectiv accesul la date sau informații din cadrul unei/unor instituții publice, consilierului onorific nu îi sunt stabilite și responsabilități în domeniul incompatibilităților și al conflictului de interese.

​Reacția Ministerului Sănătății: Nu erau date secretizate

Ministerul Sănătății susține, într-un comunicat de presă, că informațiile ”pe care le putea accesa din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) nu erau secretizate, iar consilierul onorific al lui Vlad Voiculescu avea dreptul să le acceseze fără vreo formalitate suplimentară.

Informațiile accesibile Ministerului Sănătății din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) nu se încadrează în niciuna dintre excepțiile prevăzute de Legea 544/2001 și nici nu există o secretizare a acestor date. Conform legii, informațiile pot fi secret de stat (secretizate prin HG) sau secret de serviciu, secretizate prin act al conducerii unei persoane juridice. Baza de date RENV nu avea niciun grad de secretizare, fiind publică. Prin urmare, consilierul onorific, investit prin actul de numire cu exercițiul autorității de stat avea dreptul să acceseze baza de date RENV fără nicio formalitate suplimentară”, arată un comunicat al Ministerului Sănătății. ”În cazul în care ar fi existat un grad de secretizare, acest grad de secretizare ar fi trebuit adus la cunoștința oricărei persoane ce se afla în situația de a accesa acele date sau care ar fi dorit să acceseze acele date și, așa cum prevăd dispozițiile legale, ar fi necesitat obținerea unui certificat ORNISS în prealabil”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

De unde a plecat scandalul

Ștefan Voinea, care se ocupa în calitatea de consilier onorific al ministrului Sănătății de transparentizarea datelor privind pandemia și vaccinarea, a accesat Registrul Electronic Național de Vaccinări printr-un cont cu permisiuni limitate.

A anunțat acest lucru într-o postare: „Acest cont permite doar raportări și nu oferă acces la date cu caracter personal. Am exportat datele pentru transparentizare pe pagina data.gov.ro, la solicitarea ministrului. Datele nu conțin informații cu caracter personal, secret sau confidențial”.

Exercițiul de transparentizare a datelor a fost unul salutar, având în vedere că în spațiul public exista o întreagă dispută privind opacitatea datelor referitoare la vaccinare, mai ales că presa a relatat despre existența acestor centre de vaccinare cu circuit închis.

Premierul Florin Câțu a reacționat spunând că a avut o discuție cu șeful Corpului de Control, care „se autosesizează să vadă dacă au fost respectate toată legislaţia, avizele dacă au fost luate şi vom vedea”. Nu a spus însă despre ce avize ar fi vorba.

De cealaltă parte, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a susținut pe Facebook că „transparența nu este doar un cuvânt, e un principiu fundamental în care cred. Cineva va trebui să găsească un motiv pentru care să nu mai publicăm aceste date, nu noi să oferim un motiv pentru care facem un gest 100% normal”.

S-a dovedit că cel care a sesizat premierul este coodonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Disputa despre modul în care s-a intrat în baza de date a Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV), nu s-a oprit. Ștefan Voinea, a explicat ulterior într-o postare pe Facebook că nu a transmis nimănui parola de acces la Registrul Electronic, a solicitat acces în timpul weekend-ului pentru a lucra și a indicat o adresă de IP fix ce era alocată unui centru de date din Germania.

Nu am transmis nimănui parola de acces la RENV, am folosit-o eu, doar că fiind weekend și în deplasare cu familia am solicitat accesul ca să pot să lucrez. Da, chiar dacă era weekend. Contul de acces la RENV nu conține informații personale, nume sau CNP-uri, ci numai date statistice de interes public. Am încercat apoi să mă conectez și pentru că eram pe drum am indicat care este adresa de IP fix (VPN) pe care o voi folosi. Acea adresă IP este alocată unui data center din Germania. Deși am anunțat colegilor din Minister noua adresă IP, am încercat conectarea, dar nu am reușit pentru că adresa nu fusese introdusă încă în lista acceptată de Registrul Electronic Național al Vaccinării”, a scris Ștefan Voinea.

XS
SM
MD
LG