Linkuri accesibilitate

Dispută Cîțu-Voiculescu. Cine vrea să ascundă datele despre pandemie/vaccinare


Primele 10.000 de doze de vaccin COVID-19 sunt descărcate la Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino", București, 26 decembrie 2020.
Primele 10.000 de doze de vaccin COVID-19 sunt descărcate la Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino", București, 26 decembrie 2020.

Transparența informațiilor oficiale legate de vaccinarea COVID a devenit subiect de polemică între premierul Florin Cîțu și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Problema a ridicat întrebarea de ce s-ar opune premierul publicării unor astfel de date, ajungând până acolo încât să trimită Corpul de control la minister.

Este vorba de birocrație, de opacitatea tradițională a administrațiilor din România, indiferent de coloratura politică, sau e ceva mai mult: opoziția „băieților cu epoleți”, cum spun analiștii consultați de Europa Liberă? Nu putea fi exclus nici un război politic între PNL și USR, date fiind desele atacuri între cele două partide.

Premierul a răspuns, marți, pe pagina sa de Facebook, spunând că susține transparentizarea informațiilor, dar e normal să verifice sesizările pe care le primește. În acest caz, fiind vorba despre faptul că în tabelul publicat de Ministerul Sănătății este numit Centrul de vaccinare dedicat persoanelor din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională și al autorității judecătorești etc.

Conflictul datelor deschise

Săptămâna trecută, în 4 martie, în premieră de la debutul pandemiei, Ministerul Sănătății a publicat situația testărilor și a spitalizărilor în fiecare județ, precum și situația vaccinărilor în fiecare centru de vaccinare. Un gest de transparență cerut de mai multă vreme de experții în sănătate publică și de presă, mai ales în contextul unei campanii a curentului negationist și anti-vaccin care acuză guvernul că ar manipula și ascunde informații.

Premierul Cîțu a spus că a avut o discuție cu șeful Corpului de Control, care „se autosesizează să vadă dacă au fost respectate toată legislaţia, avizele dacă au fost luate şi vom vedea”. Nu a spus însă despre ce avize ar fi vorba.

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru (PNL), pledează și el pentru „avize”, lăsând să se înțeleagă că Vlad Voiculescu a greșit și că este apanajul primului ministru să ia o decizie în ce-l privește după ce face o evaluare.

„​Cetăţeanul trebuie să fie informat, dar trebuie să fie informat corect, iar acea transparenţă să fie într-adevăr o transparenţă, dar o transparenţă asumată care să aibă un suport atât legislativ, cât şi ştiinţific”, a explicat Nelu Tătaru, citat de News.ro.

De cealaltă parte, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susține pe Facebook că „transparența nu este doar un cuvânt, e un principiu fundamental în care cred. Cineva va trebui să găsească un motiv pentru care să nu mai publicăm aceste date, nu noi să oferim un motiv pentru care facem un gest 100% normal”.

„​Nu cunosc sursa sesizării dar, în spiritul transparenței, aștept să aflu și eu pe cine am supărat și, mai ales, de ce", spunea Voiculescu.

Sesizarea a fost făcută de Gheorghiță

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, este cel care l-a sesizat pe premierul Florin Cîțu referitor la publicarea de către Ministerul Sănătății a datelor privind numărul de teste sau situația vaccinărilor pe județe/localități. Medicul militar susține că nu a făcut o plângere ci o „informare”, iar în opinia sa şi a specialiştilor, aceste date trebuie validate „înainte de a fi puse în mediul online", pentru că pot fi „erori de selectare" în centrele de vaccinare și pot apărea „interpretări eronate”.

Sorin Ioniță, Expert Forum: „​Nu te așteptai la așa ceva de la liberali, ci de la PSD-iști"

Sorin Ioniță, expert în reforma administrației publice la Expert Forum, spune pentru Europa Liberă că e aberantă pretenția de a cere avize pentru a publica datele de la DSP-uri, care sunt în subordinea Ministerului Sănătății.

E de neînțeles ce l-a găsit pe Cîțu sau cu ce îl are cineva la mână.

De la cine trebuie să iei aprobare? E aberant. E de neînțeles ce i-a apucat pe liberali. Nu te așteptai de la ei, de la pesediști te așteptai dacă erau la putere. Cîțu și-a creat propriul lui subiect insistând cu chestia asta și acum el trebuie să explice cum se manageriază ciclul acesta de date, de la adunare, centralizare și raportare, și atunci vedem cine e în vârf și înseamnă că acela e supăratul în poveste. E de neînțeles ce l-a găsit pe Cîțu sau cu ce îl are cineva la mână”.

Sorin Ioniță atrage atenția că Expert Forum a criticat în toate rapoartele faptul că România este singura țară care „​a implicat în pandemie structuri miliare și de la servicii secrete”. Eu nu știu ca vreo singură țară din Uniunea Europeană să mai fi implicat pe cineva cu epoleți. Eu îi suspectez în primul rând de prostie și de reflexul de a ascunde totul”.

Medicul Sorin Paveliu: „​Voiculescu a venit cu reflexul din guvernul Cioloș și a dat peste băieții ăștia secretoși”

Lipsa de transparență în oferirea informațiilor care să arate tabloul real al situației epidemiologice și vaccinării este, de fapt, o cenzură a Grupului de Comunicare Strategică din care fac parte inclusiv oameni de la SRI și STS, spune pentru Europa Liberă medicul Sorin Paveliu.

„​Sunt convins că e vorba de centrul acela de cenzură strategică, zis de comunicare strategică, pe care l-au înființat când era stare de urgență să nu mai declare fiecare cum vrea și să alimenteze presa. Dar perioada aceasta a trecut, numai că ei au rămas înghețați acolo. Voiculescu a zis ca sunt datele noastre, venite de la DSP-uri, cum să nu le publicăm și probabil că cei de acolo au sărit în sus. În Grupul acela, oricum nu-i știe nimeni cine sunt, au și de la SRI și de la STS și de la Arafat. Voiculescu a venit cu reflexul din guvernul Cioloș și a dat peste băieții ăștia secretoși”.

Sociologul Ovidiu Voicu: „​Este reacția sistemului public cu mentalitate securistoidă, iar Cîțu a picat în plasa asta"

Cei care un an de zile nu au dat aceste informații sunt aceiași cu cei care sar în sus acum și care și-au găsit o pârghie prin primul ministru, care nu-și înțelege rolul și e depășit de vremuri.

Cred că e o reacție a sistemului, a celor din sistemul public care au mentalitatea securistoidă că trebuie să ascundă ce fac și au și lucruri de ascuns. Supărarea cea mare a venit din două zone: cea a incompetenței, DSP-urile, care acum sunt așezate pe hartă și vedem această diferență uriașă între județe, în unele județe nu avem cazuri pentru că nu se testează, și a doua zonă este cea a privilegiaților, pentru că sunt date și despre centrele speciale, MApN, MAI, Curtea de Conturi, care se bagă în față la vaccinare pentru că sunt esențiali și noi nu putem trăi fără ei.

Cei care un an de zile nu au dat aceste informații sunt aceiași cu cei care sar în sus acum și care și-au găsit o pârghie prin prim ministru, care nu-și înțelege rolul și e depășit de vremuri. A picat în această plasă întinsă de către cei care au ceva de ascuns”, spune Ovidiu Voicu.

Voiculescu, ținta atacurilor

Ministrul Sănătății a devenit, încă din primele momente ale mandatului, ținta preferată a atacurilor venite în principal dinspre PSD, dar și dinspre colegii de coaliție din PNL. Printre primii care a ieșit la rampă a fost Emil Boc, primarul Clujului, care i-a reproșat lui Voiculescu că nu au fost prevăzute sursele de finanțare în Ordonanța de Urgență care stabilește că administrațiile locale trebuie să înființeze centrele de vaccinare.

Incidentul de la spitalul din Corabia, unde un bătrân a fost lăsat de izbeliște, în genunchi, pe holuri fără ca asistentele sau medicii să-l bage în seamă, a provocat alte atacuri la adresa ministrului. De data aceasta din partea lui Rareș Bogdan, vicepreședinte PNL.

Discuțiile în contradictoriu purtate între Sorin Câmpeanu, ministrul educației, și Vlad Voiculescu pe tema redeschiderii școlilor sunt deja de notorietate. Ele au luat amploare în ultima săptămână când Câmpeanu l-a acuzat la scenă deschisă pe Voiculescu de faptul că a impus ca prezența fizică a elevilor din anii terminali să fie la jumătate, ceea a dus, în zonele din scenariul, la roșu la sistemul hibrid.

Ministrul Sănătății a impus aceste reguli și astfel nu am avut soluții. Sunt într-o poziție ingrată, am semnat un ordin de ministru prin care am limitat prezența la 50%. Am ales răul cel mai mic”, a explicat Sorin Cîmpeanu, adăugând că „Educația nu îmbolnăvește”.

Ministrul Vlad Voiculescu: „​Aștept să aflu și eu pe cine am supărat și, mai ales, de ce"

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a reacționat pe Facebook după anunțul premierului Florin Cîțu, susținând că nu există niciun conflict între el și acesta. „​Am cerut transparență atunci când se ascundeau achiziții de miliarde. Nu o să mă opresc acum. Pentru asta am intrat în politică: nu să perpetuez niște reguli proaste, ci să le schimb - în măsura în care pot”.

Voiculescu mai susține și că într-o țară în care sub 15% din oameni au încredere în Guvern, „​transparența este o promisiune de onestitate față de oameni și de încredere între cetățenii plătitori de taxe și impozite și autoritățile plătite astfel”.

În concluzie, cineva va trebui să găsească un motiv pentru care să nu mai publicăm aceste date, nu noi să oferim un motiv pentru care facem un gest 100% normal”.

XS
SM
MD
LG