Linkuri accesibilitate

Ministerul Sănătății: Pacienții nu vor plăti nimic în spitale private


Ministrul Victor Costache nu a fost prezent la ședința de Guvern de marți seara, când s-a adoptat ordonanța de urgență privind liberalizarea programelor naționale de sănătate
Ministrul Victor Costache nu a fost prezent la ședința de Guvern de marți seara, când s-a adoptat ordonanța de urgență privind liberalizarea programelor naționale de sănătate

Ministerul Sănătății a precizat, joi dimineața, că, potrivit ordonanței de urgență privind liberalizarea programelor de sănătate, „pacientii nu vor plăti nimic”, fie că vor alege să se trateze într-un spital privat, fie într-unul de stat și că „nu se privatizează niciun serviciu medical”.

Ministerul Sănătății susține că, prin modificările aduse, pacienții în stare critică pot beneficia mai repede de intervențiile de care au nevoie, putând alege între un sptal de stat și unul privat.

„Pacienții nu vor plăti nimic dacă vor alege să se trateze într-un spital privat sau într-unul de stat, iar numărul vieților salvate va fi în creștere. Nu se privatizează niciun serviciu medical!”, a precizat ministerul într-un comunicat de presă transmis joi.

Ministerul dă ca prim exemplu programul de infarct miocardic, prin intermediul căruia bolnavii vor putea alege un spital privat pentru a se trata.

„Un pacient cu infarct miocardic acut din Craiova, să ne amintim de cazul vedetei tv Busu, nu va mai trebui transportat la București pentru a fi preluat de un mare spital din capitală, deja supraaglomerat, ci va putea fi rezolvat la centrul de cardiologie din Craiova”, explică ministerul.

În cadrul programului național de oncologie va fi creat un subprogram, cel de chirurgie oncologică, susține ministerul, ca parte din strategia de combatere a cancerului.

„La fel, pentru un bolnav de cancer se vor face servicii integrate în care sunt prinse toate componentele: medicamente, radioterapie, intervenții chirurgicale. Și pentru acești pacienți, MS deschide posibilitatea de a opta între spitalul de stat și cel privat”, se mai spune în comunicatul de presă.

Precizările Ministerului Sănătății vin pe fondul criticilor aduse atât de politicieni, cât și de sindicate, principalele puncte de atac fiind că doar pacienții cu venituri mari se vor putea trata la un spital privat, pentru că li s-ar solicita să plătească anumite servicii, și că ministerul a pregătit privatizarea sistemului de sănătate.

Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” a cerut, miercuri, Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională împotriva OUG care permite accesul clinicilor private la programele naționale de sănătate și a anunțat că va sesiza DNA împotriva ministrului Sănătății, Victor Costache, pe care-l acuză de abuz în serviciu.

Confederația pune „graba guvernului” de a adopta ordonanța pe seama faptului că „joacă toate cărțile pe mâna sponsorilor privați, sacrificând interesele majorității populației”, potrivit unui comunicat de presă semnat de președintele sindicatului, Bogdan Hossu.

Avocatul Poporului și-a exprimat deja un punct de vedere, încă din perioada în care proiectul de ordonanță era pus în dezbatere, considerând că propunerile privind liberalizarea programelor naționale de sănătate sunt făcute „fără a asigura echilibrul în sistemul sanitar" și fără garanții prin care „să se evite inechitățile dintre sistemul public și cel privat".

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunţat, marți noaptea, că termenul pentru plata contribuțiilor personale (coplata) de către pacienții care apelează la servicii medicale private a fost prorogat până în aprilie 2021, măsura fiind inclusă în ordonanța de urgență privind liberalizarea programelor naționale de sănătate.

Alte prevederi ale ordonanței de urgență, considerate importante de Ministerul Sănătății, incluse în comunicatul de presă de joi:

  • Ordonanța va da startul, în anul 2020, derulării programului național pentru persoanele cu afecțiuni din spectrul autist, precum și faptul că în cadrul unor programe naționale de sănătate curative, vor fi acordate în premieră, conform recomandărilor comisiei europene, servicii integrate (pot cuprinde, după caz, medicamente, servicii de logopedie, consultații psihologice, investigații paraclinice, logoped, etc.), această modificare legislativă este absolut necesară.
  • O altă modificare a Legii 95, propusă prin ordonanță este corectarea unei nedreptăți care li se făcea pacientelor cu vârsta de peste 18 ani, care deși beneficiau de decontare din fondul de sănătate pentru reconstrucție mamară prin endoprotezare, în cazul intervențiilor chirurgicale oncologice. Până acum pacientele trebuiau să scoată bani din buzunar pentru intervenția chirurgicală de simetrizare a glandei mamare. Acum nu mai este nevoie, iar contravaloare intervenției va fi decondată de CNAS și va avea un impact pozitiv asupra calității vieții, dar mai ales a reinserției sociale.
  • De asemenea, o altă prevedere importantă pe care această Ordonanță de modificare a Legii 95 o are, se referă la persoanele care au lucrat în străinătate și au cotizat la bugetul asigurărilor de sănătate a altui stat mebru din UE. Acestora li se vor asimila perioada de cotizare de acolo și în sistemul de asigurare românesc. Iată o măsură concretă pentru a aduce medicii din diaspora acasă!
  • O altă modificare vizează durata de acordare a concediilor și a indemnizației pentru incapacitatea temporare de muncă în cazul unor boli cu caracter special. De exemplu, pentru tuberculoză, concediu se dă din prima pe toată perioada de tratament, până la vindecare. Nu mai trebuie să vină pacientul lunar, la medicul specilalist pentru prelungire. Pentru unele boli cardiovasculare, stabilite de CNAS, perioada de reavizare a a concediului va fi de un an, în intervalul ultimelor doi ani și un an și sase luni pentru SIDA și neoplazii, tot în același interval de timp.
  • Nu au fost neglijați nici personalul militar în activitate, polițiști și funcționari publici cu statut special, care vor beneficia de indemnizații de asigurări de sănătate si de posibilitatea de a-și lua concediul medical, pentru îngrijire copil bolnav.

XS
SM
MD
LG