Linkuri accesibilitate

Cartel ALFA sesizează DNA împotriva ministrului Sănătății


Confederația sindicală condusă de Bogdan Hossu cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR și anunță că va sesiza DNA împotriva OUG privind reforma în Sănătate, dată marți de guvernul Orban
Confederația sindicală condusă de Bogdan Hossu cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR și anunță că va sesiza DNA împotriva OUG privind reforma în Sănătate, dată marți de guvernul Orban

Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională împotriva OUG care permite accesul clinicilor private la programele naționale de sănătate și anunță că va sesiza DNA împotriva ministrului Sănătății, Victor Costache, pe care-l acuză de abuz în serviciu.

„CNS Cartel ALFA solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională a României asupra neconstutionalității acestei OUG și sesizează în același timp procurorul șef din Direcția Națională Anticorupție asupra abuzului în serviciu al ministrului Sănătății”, transmite CNS „Cartel Alfa”, într-un comunicat remis Mediafax și semnat de președintele sindicatului, Bogdan Hossu.

Liderul de sindicat îi reproșează guvernului Orban că unele dintre ordonanțele adoptate marți, așa cum e și cea legată de privatizarea programelor naționale de sănătate, ar fi fost adoptate „fără analiză de impact, fără consultări, în ciuda reacțiilor negative ale sindicatelor și a atenționărilor specialiștilor.”

Confederația pune „graba guvernului” de a adopta ordonanța cu pricina pe seama faptului că „joacă toate cărțile pe mâna sponsorilor privați, sacrificând interesele majorității populației.”

Guvernul Orban a adoptat marți 25 de ordonanțe de urgență, cu câteva ore înainte de votul moțiunii de cenzură, prin care a și fost demis miercuri. Una dintre ele privește modificarea și completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, prin care li se oferă spitalelor și clinicilor private acces la banii publici din sistemul de urgență. Una dintre prevederile ordonanței stabilește că furnizorii privați primesc acces la ceea ce se cheamă Acțiuni Prioritare. Acestea sunt mecanisme de finanțare - pe diverse categorii de urgențe - prin care spitalele decontează medicamente și materiale sanitare foarte scumpe, folosite în tratarea unei urgențe. Potrivit ordonanței adoptate marți seară, „​cheltuielile (...) care nu pot fi acoperite din sumele obținute pe baza contractelor încheiate de spitalele private cu casele de asigurări (...) vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății”. Această ultimă prevedere, ​nu a fost în transparență decizională și nu a fost discutată public niciun moment.

XS
SM
MD
LG