Linkuri accesibilitate

Ministerul Sănătății a publicat harta cu scenariile pentru reînceperea școlii. Trei sectoare din București - în scenariul galben


Romania - The map for the school reopening
Romania - The map for the school reopening

Ministerul Sănătății a publicat luni harta cu scenariile INSP pentru începerea școlii din 14 septembrie. În baza acestei analize epidemiologice, școlile vor decide în care din cele trei scenarii vor propune să se desfășoare orele de curs.

Repartizarea localităților în funcție de scenarii
Repartizarea localităților în funcție de scenariile privind redeschiderea școlilor

În total, sunt 43 de localități în scenariul roșu (ore exclusiv online), 410 în galben (online și fizic la școală, prin rotație) și 2.728 în verde ( elevii vin fizic la școală).

Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile de învățământ vor urma unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenței cumulate (numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori).

În scenariul roșu sunt încadrate localitățile cu o rată de incidență de peste 3, în timp ce galben este pentru o rată între 1 și 3, verde fiind restul localitățile unde sunt mai puțin 1 caz raportat la mia de locuitori.

Analiza este efectuată cu cazurile confirmate până în data de 6 septembrie, situația privind scenariile nu este definitivă și urmează să fie actualizată în fiecare săptămână.

Romania - The map for the school reopening
Harta cu scenariile pentru redeschiderea școlilor în fiecare localitate în parte

Bucureștiul are o rată de incidență de 1.12, dar situația este tratată defalcat pentru fiecare sector în parte.

Astfel, sectoarele 1,2 și 6 sunt încadrate în scenariul galben în care se prevede revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor, cu excepția anilor terminali a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

În schimb, sectoarele 3,4 și 5 au o rată de incidență de sub 1 ceea ce permite încadrarea în scenariul verde în care toți copiii revin la școală.

Tot în scenariul 2 se încadrează Alba Iulia, Bacău, Oradea, Brașov, Brăila, Buzău, Târgoviște, Giurgiu, Miercurea Ciuc, Iași, Piatra Neamț, Ploiești, Tulcea, Vaslui și Râmnicu Vâlcea.

Toate celelalte municipii reședință de județ se încadrează în scenariul verde.

În zona roșie sunt localități din 22 de județe, cele mai multe fiind din Arad, Bacău, Bihor și Prahova.

Până în 10 septembrie, în funcţie de aceste date, de particularităţile locale, de infrastructura şi resursele umane ale fiecărei unităţi de învăţământ, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ va propune Inspectoratului Şcolar Judeţean/ al Municipiului Bucureşti aplicarea unuia dintre scenariile de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ. Nu este obligatoriu ca școala să aleagă să înceapă orele exact cum este încadrată localitatea în analiza INSP.

“Fiecare unitate şcolară va decide și îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Susținem necesitatea începerii activității în unitățile de învățământ și, atât Ministerul Sănătății, cât și direcțiile de sănătate publică și INSP sprijinim demersurile pentru demararea noului an școlar încondiții de siguranță epidemiologică”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

Școala va reîncepe din 14 septembrie, iar felul în care se vor desfășura orele va depinde de trei scenarii diferite:

  • Scenariul verde – cu toți copiii la școală
  • Scenariul galben – cu preșcolarii și clasele primare zilnic la școală, dar și a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a. Ceilalți elevi de la gimnaziu vin prin rotație la școală.
  • Scenariul roșu – toți elevii fac școală online

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG