Linkuri accesibilitate

Belarusul, nesancționat de miniștrii de externe din UE


Liderul opoziției belaruse, Svetlana Țihanovskaia arată imagini cu tortura la care sunt supuși protestatarii de regimul Lukașenko, în timpul unei întâlniri informale cu șefii diplomației din țările blocului comunitar. În dreapta, șeful diplomației UE, Josep Borrell

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană nu au reuşit luni să adopte sancţiuni împotriva Belarus, în ciuda apelului liderei opoziţiei de la Minsk, Svetlana Țihanovskaia, transmite Reuters.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a constatat existența unei „voințe clare de a adopta sancţiuni'', dar fără unanimitate.

„Dacă nu vom putea fi în stare (să aprobăm sancţiuni), este în joc credibilitatea noastră'', a declarat el într-o conferinţă de presă.


Ciprul a insistat că va fi de acord cu sancţiuni doar dacă UE adoptă măsuri similare şi împotriva Turciei, în contextul tensiunilor din estul Mediteranei.

Ministrul român de externe Bogdan Aurescu s-a pronunţat, alături de majoritate, pentru sancţionarea Belarus cât mai curând posibil şi şi-a anunţat omologii că Bucureştiul sprijină o misiune OSCE pentru medierea dialogului între puterea de la Minsk şi opoziţie.

UE anunţase la sfârşitul lui august că va bloca active şi va interzice deplasările unor oficiali belaruşi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG