Linkuri accesibilitate

OSCE trimite o misiune de investigare a alegerilor din Belarus


Șaptesprezece state membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au numit o echipă independentă de experți pentru a investiga presupusele încălcări ale drepturilor omului și fraudarea alegerilor prezidențiale din Belarus din august, a anunțat ministerul de Externe danez.

„Practic, misiunea este de a responsabiliza autoritățile din Belarus pentru încălcările grave ale dreptului poporului din Belarus de a avea alegeri libere și corecte, libertăți fundamentale și un stat de drept care funcționează bine", a declarat ministrul danez de externe Jeppe Kofod, citat de Reuters.

Această misiune, care va investiga numeroasele relatări privind încălcări ale drepturilor omului înaintea, în timpul şi după alegerile din 9 august, urmează să publice un raport în şase săptămâni, potrivit MAE danez.

Membrii OSCE care au constituit această misiune sunt: Danemarca, Belgia, Canada, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franţa, Islanda, Letonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, România, Slovacia şi SUA.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei europene a anunţat că opozanta belarusă Svetlana Țihanovskaia este aşteptată luni la Bruxelles, unde se va întâlni cu miniştrii de externe din statele UE.

'„Înaltul reprezentant Josep Borrell va organiza luni dimineaţă la Bruxelles o reuniune informală cu doamna Svetlana Țihanovskaia şi miniştrii afacerilor externe ai statelor membre ale UE'', a declarat agenţiei France Presse purtătorul de cuvânt Peter Stano.

Opozanta, refugiată în Lituania după alegerile din 9 august, va merge după această întâlnire la Parlamentul European.

Este a doua ei deplasare oficială externă, după cea efectuată la Varşovia.

Țihanovskaia a anunţat că pregăteşte o listă cu membri ai forţelor de ordine responsabili pentru violenţele şi arestările arbitrare survenite în timpul manifestaţiilor împotriva preşedintelui Lukaşenko, în vederea unor eventuale acţiuni penale în viitor.

Miniştrii europeni de externe vor discuta despre sancţiunile pe care UE intenţionează să le adopte împotriva responsabililor de la Minsk, acestea urmând să fie supuse aprobării liderilor statelor UE la summitul din 24-25 septembrie.

Parlamentului European o recunoaște pe Svetlana Țihanovskaia președinte ales al Belarusului și lider interimar până la organizarea unor noi alegeri prezidențiale, iar scrutinul din 9 august este declarat invalid de ca urmare a „organizării cu încălcarea flagrantă a standardelor internaționale recunoscute".

Prevederile sunt menționate într-o rezoluție a Parlamentului European, la redactarea căreia a contribuit și europarlamentarul român Eugen Tomac (PPE).

Rezoluția a fost adoptată în Parlamentul European cu 574 de voturi pentru, 37 împotrivă și 82 de abțineri.

XS
SM
MD
LG