Linkuri accesibilitate

Miniștrii de Externe UE decid azi dacă vor impune sancțiuni împotriva Rusiei


Alexei Navalnîi și Vladimir Putin

Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene se reunesc luni, 12 octombrie, pentru a discuta o serie de probleme curente, inclusiv posibile sancțiuni asupra Rusiei pentru presupusul său rol în otrăvirea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi.

Franța și Germania au prezentat săptămâna trecută propuneri de sancțiuni împotriva cetățenilor ruși responsabili de otrăvirea lui Navalnîi și a unei entități implicate în programul care produce un agent neurotoxic din grupa Novicoc.

Propunerea de sancțiuni a venit după ce Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a confirmat constatările laboratoarelor specializate din Germania, Franța și Suedia că Navalnîi a fost otrăvit cu neurotoxină.

Atât Germania, cât și Franța au acuzat Rusia că nu au investigat pe deplin circumstanțele otrăvirii lui Navalnîi și că nu oferă explicații pentru cele întâmplate.

Nu este clar dacă miniștrii de externe ai UE vor conveni asupra sancțiunilor la reuniune sau vor amâna decizia la o dată ulterioară.

Șefii diplomațiilor europene vor discuta, de asemenea, privind un răspuns comun al blocului la ultimele evoluții din Belarus, inclusiv despre posibile sancțiuni asupra lui Aleksandr Lukașenko.

586 de persoane, inclusiv cel puțin 40 de jurnaliști, au fost reținuți, duminică, în seara cea mai violentă a represiunii asupra protestelor pașnice din Belarus, potrivit organizației pentru drepturile omului Viasna.

Poliția a utilizat tunuri cu apă, grenade de avertisment și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea adunată pe străzile din Minsk.

O altă problemă majoră pe ordinea de zi va fi poziția blocului față de conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan asupra zonelor disputate din regiunea Nagorno-Karabac.

Miniștrii de externe ai UE vor discuta, de asemenea, despre evoluțiile turbulente din Kârgâzstan în urma alegerilor parlamentare care au condus la proteste violente, precum și despre rezultatul summitului UE-Ucraina desfășurat la începutul acestei luni.

XS
SM
MD
LG