Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a anunțat joi, înaintea reuniunii Consiliului JAI, că va vota împotriva extinderii spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria, blocând astfel intrarea acestor două țări în spațiul de liberă circulație, transmite AFP.
Înainte de reuniunea propriu-zisă, mai mulți miniștrii au făcut declarații. Printre aceștia, și ministrul german de Interne Nancy Faeser care a declarat că nu împărtășește opoziția Austriei față de extinderea zonei de călătorie fără vize. Germania a transmis că susține candidatura Bulgariei, Croației și României de a adera la spațiul Schengen.
„Nu pot înțelege poziția Austriei în această privință. Știu că Austria are mari dezbateri interne pe această temă. Vom sprijini Croația, România și Bulgaria, toate trei", a declarat Faeser reporterilor înainte de discuțiile cu omologii săi din UE.
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat că se aşteaptă la o atmosferă „dinamică”, dar crede că va exista o decizie în cele din urmă.
„Cred vom avea o dinamică cu adevărat bună, nimic nu este clar încă, dar sper să fie un rezultat pozitiv. Apreciez modul în care preşedinţia cehă a sprijinit acest dosar, astfel că avem o oportunitate de extindere pentru prima oară după 11 ani, cu o cale clară atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria”, a declarat comisarul Ylva Johansson.
Întrebată dacă ar putea exista un consiliu extraordinar săptămâna viitoare, pentru a prelungi aceste discuţii, comisarul a exclus această posibilitate: „Azi este ziua, astăzi este discuţia şi decizia, cu o dinamică şi implicare importantă din partea statelor membre. Astăzi este ziua pentru a rezolva subiectul şi sper să o facem”.
Ministrul român Afacerilor Interne a spus că va solicita dezbatere şi vot pentru aderarea României la spaţiul Schengen și că e dispus la compormisuri.
„Astăzi, aici, România va solicita un singur lucru: respect. Pentru că România respectată în Uniunea Europeană este suma respectului câştigat de fiecare român din partea Uniunii Europene. Cetăţenii români îşi doresc să trăiască, să se dezvolte într-un spaţiu prosper, într-un spaţiu sigur şi de aceea astăzi, mandatul meu este unul foarte clar şi simplu: voi solicita dezbatere şi vot pentru aderarea României la spaţiul Schengen”, a declarat Lucian Bode.
Aderarea României la Schengen a stârnit multe discuții și declarații din partea liderilor europeni în ultimele luni. Țările care au spus că România nu e pregătită să adere la Schengen au fost Olanda și Austria. Dacă Olanda s-a răzgândit și și-a nuanțat poziția, Austria a anunțat în ultimul moment că se împotrivește faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie.