Linkuri accesibilitate

Ministrul britanic al Apărării a demisionat. Ben Wallace pledează pentru menținerea cheltuielilor pentru Apărare


Ben Wallace la baza aeriană Mihail Kogălniceanu din România, în aprilie 2022.

Ben Wallace și-a confirmat demisia din funcția de ministru al Apărării, joi, într-o scrisoare către premierul Marii Britanii, Rishi Sunak. Un susținător catogoric al sprijinirii Ucrainei, Wallace cere Guvernului să nu vizeze Apărarea pentru reducerea cheltuielilor bugetare, transmite Reuters.

Ben Wallace a contribuit major la conturarea sprijinului militar consistent pe care Marea Britanie în acordă Ucrainei. El e considerat un susținător puternic al majorării cheltuielilor pentru forțele armate.

Reuters precizează că Wallace sperase să fie un potențial succesor al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, dar mandatul lui Stoltenberg a fost prelungit cu încă un an.

Într-o scrisoare de răspuns, Sunak l-a lăudat pe Wallace pentru contribuția lui la ministerul Apărării și în celelalte funcții guvernamentale pe care le-a avut acesta în ultimii opt ani.

MArea Britanie este unul dintre principalii susținători militari ai Ucrainei în urma invadării acestei țări de către Rusia, la 24 februarie 2022.

Fost căpitan al Forțelor Terestre britanice, Wallace, în vârstă de 53 de ani, a fost numit ministru al Apărării în 2019 de prietenul și aliatul său, fostul prim-ministru Boris Johnson. Anterior ocupase și alte funcții guvernamentale, de rang mai mic.

Wallace, alături de Johnson, a fost un susținător categoric al Ucrainei, după ce Rusia și-a lansat anul trecut invazia pe scară largă, convingând și alte națiuni să răspundă cererilor Ucrainei pentru ajutor militar.

Ben Wallace (dreapta) la Kiev, în vizită la președintele Ucrainei, Volodimir Zelesnki. 10 iunie 2022
Ben Wallace (dreapta) la Kiev, în vizită la președintele Ucrainei, Volodimir Zelesnki. 10 iunie 2022

În ianuarie 2023, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, se alătura omologilor din Polonia și din țările baltice în Estonia pentru convinge Germania să autorizeze trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina.

În mai, Ben Wallace confirma că Marea Britanie donează Ucrainei rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune.

În luna iulie, el anunța că nu va mai participa la următoarele alegeri legislative şi va renunţa la funcţia din guvern la următoarea remaniere.

În aceeași lună a semnat un parteneriat cu Polonia în domeniul apărării, securității și sprijinirii Ucrainei.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG