Linkuri accesibilitate

Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner vine miercuri la Bucureşti


Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner vine miercuri la Bucureşti şi va avea discuţii bilaterale cu omologul său român Lucian Bode
Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner vine miercuri la Bucureşti şi va avea discuţii bilaterale cu omologul său român Lucian Bode

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner vine miercuri la Bucureşti şi va avea discuţii bilaterale cu omologul său român Lucian Bode, scrie presa austriacă.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Christoph Reiser, purtătorul de cuvânt al Ministerului austriac de Interne, a confirmat vizita lui Gerhard Karner la București: „Pot confirma întâlnirea cu ministrul român de interne”.

„În pregătirea vizitei, ministrul de Interne Gerhard Karner s-a întâlnit vinerea trecută cu ambasadorul României la Viena, Emilian Hurezeanu, și a avut un apel video cu omologul său român. Au existat și contacte la nivel ministerial în Consiliile UE”, a precizat Christoph Reiser, care a adăugat că presa austriacă a relatat luni despre acest lucru.

Exxpress.at transmite că preocuparea oficialului de la Viena este legată în primul rând de traficul de persoane şi de abuzuri în materie de politică de azil.

La Bucureşti Gerhard Karner se va întâlni cu omologul său român Lucian Bode.

Potrivit publicaţiei austriece, „tema principală va fi situaţia migraţiei în UE, în special lupta comună împotriva traficului de migranţi şi a abuzurilor în materie de azil, precum şi protecţia frontierelor externe”.

„România şi Austria doresc să continue să coopereze îndeaproape în domeniul securităţii. Obiectivul nostru comun este de a continua să exercităm presiuni asupra Comisiei Europene, în primul rând pentru a face mai robustă gestionarea frontierelor externe şi de a sprijini ţări precum România în acest sens. Numai un management funcţional al frontierelor externe permite libertatea de călătorie fără graniţe în cadrul Uniunii Europene”, a declarat ministrul de interne, referindu-se la spaţiul Schengen.

Publicaţia precizează că, în pregătirea vizitei sale la Bucureşti, Gerhard Karner s-a întâlnit deja vinerea trecută cu ambasadorul României la Viena şi a avut o convorbire telefonică video cu omologul său român.

Ministrul austriac s-a opus la sfârşitul anului trecut aderării României şi Bulgariei la Schengen. Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene a respins în 8 decembrie 2022 aderarea României și Bulgariei la Schengen și a acceptat doar cererea Croației. Atunci Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă țării noastre în Consiliul JAI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG