Președintele Consiliului European, Charles Michel a declarat, luni, într-o conferință de presă comună cu președintele Klaus Iohannis că „România se poate baza pe UE și pe Consiliul European” pentru aderarea la Schengen.
„Voi face tot ce pot pentru a obține această decizie”, a spus Charles Michel.
„Sunt convins că UE e mai sigură dacă România ar intra în Spaţiul Schengen. Este clar pentru mine că România a îndeplinit toate obligaţiile necesare pentru a adera şi sper că se va găsi o soluţie şi o să fac tot ce pot pentru a obţine această decizie cât mai curând”, a arătat Charles Michel.
Președintele nu a dat o dată concretă pentru aderare, dar a spus că „există sprijin european ca România să adere la Spaţiul Schengen cât mai curând posibil”.
În același timp, președintele Consiliului European a mai spus că susține cererea României de mărire a sprijinului propus de Comisia Europeană pentru fermierii români care spun că sunt afectați de importurile de cereale ieftine din Ucraina.
„România a jucat un rol-cheie în stabilirea culoarelor de stabilitate pentru Ucraina. Sunt total de acord cu cererea de mărire a sprijinului pentru fermierii români”, a spus Charles Michel.
La aceeași conferință, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că aderarea României la Schengen „este un proces complicat de negociere”.
„Toată lumea a acceptat că România este pregătită pentru aderarea la Schengen și că îndeplinește aboslut toate condițiile”, a spus Klaus Iohannis.
Președintele a spus că opoziția Austriei nu este legată de România, ci este legată de migrație, iar pentru aderare nu există o dată clară.
„Nu există vreo asumare a unei date în iunie sau octombrie, dar ambiția noastră este să finalizăm în acest an”, a declarat Klaus Iohannis.
Președintele României a mai spus că a mai discutat cu Charles Michel despre războiul din Ucraina, dar și despre situația din Republica Moldova.
„Am fost de acord astăzi că acţiunea destabilizatoare a Federaţiei Ruse nu se limitează la Ucraina. Am prezentat Preşedintelui Consiliului European evaluarea noastră privind situaţia din Republica Moldova, care este în prezent ţinta unor ameninţări şi acţiuni hibride menite să îi deraieze parcursul european”, a declarat preşedintele.
După vizita de la București, Charles Michel va merge marţi la Chişinău, în condiţiile în care capitala Republicii Moldova se pregăteşte să găzduiască în iunie summitul Comunităţii Politice Europene.
Preşedintele Consiliului European se va întâlni marţi cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Totodată, Charles Michel se va întâlni cu premierul Dorin Recean, dar şi cu preşedintele Parlamentului, Igor Grosu.