Linkuri accesibilitate

Ministrul Economiei numește „populism foarte ieftin" legea care interzice privatizările


Virgil Popescu
Virgil Popescu

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a criticat adoptarea de către Parlament a unei legi care interzice pentru următorii doi ani orice privatizare sau vânzare de acțiuni deținute de stat la companii. Oficialul a numit inițiativa drept un „populism foarte ieftin" făcut cu scop electoral.

De altfel, liberalii au anunțat deja că vor ataca legea la Curtea Constituțională.

Grupul parlamentar PNL a anunțat că va contesta legea la CCR. După mine, e de un populism foarte ieftin. Nu vorbim de un guvern care vrea să vândă, vorbim de un guvern care vrea, prin anumite listări și nu privatizări, să strângă bani pentru a investi cât mai mult în domeniile strategice”, a declarat Virgil Popescu pentru Digi24.

Ministrul a catalogat inițiativa Parlamentul drept o imixtiune în atribuțiile guvernului.

Mi-e greu să cred că legea va trece de filtrul CCR pentru că în Constituție și în lege se spune clar că guvernul face politica economică a țării. Guvernul deține participațiile la companiile din economia românească și guvernul decide dacă listează participații, dacă vinde sau nu. Nu poate Parlamentul să se substituie guvernului, e vorba de separația puterilor în stat”, a arătat Virgil Popescu.

Legea care este în vigoare - și care nu a fost abrogată prin această joacă pe care și-au făcut-o în Parlament - spune foarte clar: guvernul face stategia și guvernul face privatizarea, deci nu poate Parlamentul să blocheze. Așteptăm decizia CCR și în funcție de această decizie vom vedea pașii care trebuie urmați”, a mai adăugat ministrul.

În schimb, Virgil Popescu le-a semnat parlamentarii o altă problema legislativă ce ar trebui discutată, și anume legea privatizării din 1999 care nu permite statului să cumpere participații.

Dacă i-ar fi preocupat cu ceva ar fi văzut că din 1999, de la apariția legii privatizării, statul nu are nicio pârghie de a interveni, de a cumpăra participații. E interzis. Lucrăm în cadrul guvernului tocmai la a permite statului, companiilor deținute de stat, să facă achiziții în caz de nevoie. În momentul de față statul nu poate să achiziționeze absolut nimic de pe piață, fiind blocat de o lege din 1999. Dacă îi durea grija de protejarea unor companii, s-ar fi gândit să modifice legea, să permită statului să achiziționeze acțiuni. Au vrut să facă un populism ieftin care sunt convins nu va trece de Curtea Constituțională”, a adăugat Popescu.

Ministrul mai spune că parlamentarii „au vrut să puncteze” și că nimeni nu vrea să înstrăineze ceva în condiții nefavorabile. El a dat exemplul companiei Hidroelectrica, care vizează listarea la bursă.

Profitul Hidroelectrica e în continuare la cote destul de mari, nu a cred că suferit din cauza pandemiei. Nota de fundamentare a legii face referire la starea de urgență care s-a încheiat în urmă cu 30 de zile”, a spus ministrul.

El a subliniat că aleșii nu sunt preocupați de soarta companiilor de stat aflate în reorganizare.

„E o lege făcută de praf în ochi, crezând că vor câștiga capital electoral. Sunt convins că românii înțeleg că legea asta este un semnal negativ la adresa investitorilor. Nu au luat în calcul faptul că Ministerul Economiei mai are participațiuni majoritare la companii care sunt în reorganizare. Ce facem cu acele companii timp de 2 ani? Le închidem? Statul nu poate să mărească capitalul. Ce facem cu acei oameni, îi dăm afară și închidem pentru că așa a vrut PSD, să dea o lege populistă?”, a mai spus ministrul.

Și premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, la Galați, că proiectul adoptat de Parlament care interzice pentru următorii doi ani orice privatizare sau vânzare de acțiuni ca fiind o aberație și a anunțat că va fi sesizată Curtea Constituțională.

Camera Deputaților a adoptat miercuri un proiect de lege inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae prin care se prevede interzicerea, pentru doi ani, a vânzării participaţiilor statului la companii şi bănci la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie.

Proiectul de lege prevede suspendarea pentru o perioadă de doi ani, a oricăror operațiuni privind înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, precum și la societățile la care statul are calitatea de acționar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi. Această prevedere nu se aplică operațiunilor post-privatizare și operațiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participațiilor deținute de stat s-a realizat.

XS
SM
MD
LG