Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu transmite, înainte de 1 Martie, că oferirea de mărțișoare și flori, așa cum e tradiția, nu ar constitui un pericol, atâta timp cât sunt respectate regulile de protecție.
„Atâta vreme cât respectăm regulile de distanțare deja impuse prin ordinul de ministru comun consider că nu este un pericol păstrarea tradiției prin a oferi o floare sau un mărțișor. Să păstrăm limitele de distanțare, să nu generăm aglomerări de persoane și nu văd să fie vreo problemă deosebită din această perspectivă”, a spus Sorin Cîmpeanu, citat de Mediafax.
Ministrul are dubii că orice interdicție care ar fi vizat 1 și 8 Martie ar fi putut fi pusă în practică:
„Chiar dacă cineva, orice autoritate, nu Ministerul Educației, ar interzice unui copil de clasa I-a, a II-a, care cu propriile mânuțe a fabricat mărțișoare pentru doamna învățătroare sau pentru propria-i mamă nu cred că o astfel de măsură ar fi putut fi pusă în practică”, a afirmat ministrul Educației.
Declarațiile sale încheie o săptămână de controverse pe axa Ministerul Educației-Sănătate.
Secretarul de stat din ministerul Sănătății Andreea Moldovan a declarat anterior, pentru Europa Liberă, că recomandă să se renunțe la împărțirea de mărțișoare în școli în acest an din cauza pandemiei.
Poziția sa a fost formulată în 24 februarie, la câteva ore după ce ministrul Educației a anunțat că nu a interzis împărțirea de flori și mărțișoare în școli cu ocazia zilelor de 1 și 8 martie. Detalii AICI.
Ministrul Câmpeanu a vorbit și despre testarea elevilor. Astfel, potrivit datelor oficiale, doar 4.000 din cele peste un milion de teste destinate școlilor și distribuite Direcțiilor de Sănătate Publică din țară au fost utilizate până acum, la trei săptămâni de la reluarea cursurilor în România:
„În primul rând, sunt teste care trebuie administrate de personal medical. În școlile din România există cabinete de medicină școlară doar în 18 la sută din școli. Nu în toate aceste cabinete există din păcate și personal medical. Acolo unde nu există cabinete de medicină școlară, sarcina testării cu aceste teste antigen care presupun prelevare de către personal medical cu competențe în domeniu este la DSP-uri. E nevoie și de acordul părinților pentru efectuatea acestor teste antigen”, a justificat ministrul.