Linkuri accesibilitate

Războiul Mărțișorului. Recomandarea ministerului Sănătății: „Să se renunțe la mărțișoare în școli de 1 martie”


Elevii s-au reîntors fizic la școală pe 8 februarie 2021
Elevii s-au reîntors fizic la școală pe 8 februarie 2021

Secretarul de stat din ministerul Sănătății Andreea Moldovan a declarat, pentru Europa Liberă, că recomandă să se renunțe la împărțirea de mărțișoare în școli în acest an din cauza pandemiei.

Poziția sa e formulată la câteva ore după ce ministrul Educației a anunțat că nu a interzis împărțirea de flori și mărțișoare în școli cu ocazia zilelor de 1 și 8 martie.

Oficialii Ministerului Sănătății și cei ai ministerului Educației au așadar viziuni diferite despre cum ar trebui să se pună în practică ordinul comun referitor la măsurile de organizare în cadrul școlilor pentru siguranță epidemiologică. Emis pe 5 februarie, înainte ca elevii să se reîntoarcă fizic în clase, ordinul este interpretat diferit de reprezentanții Guvernului.

Articolul care a generat conflictul din executiv se referă la faptul că se interzice schimbul de obiecte personale între elevi.

Sunt mărțișoarele astfel de obiecte sau nu? În decursul a doar două zile, oficialii ministerului Educației s-au contrazis, iar ministerul Sănătății are o recomandare fermă.

„Este pandemie și avem alte reguli, am avut și un Crăciun în pandemie și sărbători de Paște în pandemie, pandemie este și de 1 Martie. Recomandăm prudență și responsabilitate pentru că încă suntem în pandemie. Orice obiect interschimbabil, așa cum scrie și în ordinul comun al ministerului Educației și al ministerului Sănătății, poate să constituie un vector de transmitere al infecției. Preferabil este să transmită mărțișoare virtuale sau să renunțe anul acesta la acest obicei. Nu recomandăm mărțișoarele de 1 Martie în școli”, a declarat Andreea Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătății, pentru Europa Liberă.

Ministerul Sănătății recomandă astfel ca elevii să nu meargă la școală de 1 martie cu mărțișoare sau flori, tocmai pentru a respecta ordinul comun din 5 februarie.

O opinie similară a avut în cursul zilei de marți secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar din ministerul Educației, Sorin Ion. Într-o declarație pentru Europa Liberă, acesta a precizat că legea trebuie respectată, chiar dacă ministerul riscă să nu fie simpatizat.

Trebuie să respectăm legea, așa cum este. Nu cred că cineva va da o derogare de la ordinul comun și să spunem că se interzice schimbul de obiecte persoanele, mai puțin mărțișoare și flori. Știu, o să părem antipatici, dar, în primul rând, noi discutăm despre protecția și sănătatea copiilor”, a precizat secretarul de stat pentru Europa Liberă.

Poziția celor doi a fost susținută și de medicul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș”.

După declarația de marți a secretarului de stat din ministerul Educației, a intervenit miercuri ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ministerul Educaţiei nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea unor valori de simbol precum flori și mărțișoare în categoria obiecte personale. Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ, nici măcar cu titlu de recomandare, nici o interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului SARS-CoV-2 ”, este poziția oficială a ministerului Educației.

Surse din mai multe școli din Capitală au declarat pentru Europa Liberă că au fost însă informate, neoficial, că mărțișoarele și florile sunt interzise de 1 și 8 martie. Situația din teren este confirmată și de mesajul inspectorului școlar general din Brăila, Cătălin Canciu. Acesta a spus pentru Mediafax că le va atrage atenția directorilor să respecte regula din ordinul comun.

Printre cei care au contestat măsura interzicerii împărții de flori și mărțișoare în școli s-a numărat și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG