Linkuri accesibilitate

Ministrul de Externe al Ungariei somează Austria să aprobe aderarea României la Schengen


Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a cerut Austriei să aprobe aderarea României la Spațiul Schengen.

Ungaria susține aderarea României la Spațiul Schengen, a declarat Ministrul de externe Peter Szijjarto. El spune că a cerut omologului său austriac să fie de acord cu aderarea României. 

„Doresc să îi invit politicos, că să nu zic că-i somez, pe oficialii austrieci să fie de acord cu aderarea prietenilor noştri români la Spaţiul Schengen. Interesul Ungariei e ca România să adere la Schengen în acest an”, a declarat Szijjarto, aflat într-o vizită la Timișoara.

Cancelarul și ministrul de Interne austriac se opun cu vehemență aderării României la Schengen, pe motiv că întregul sistem Schengen nu ar funcționa. Austriecii afirmă că România și Bulgaria ar avea o problemă cu migrația ilegală venită prin granița Turcia-Bulgaria.

În decembrie, Austria a votat împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen și a refuzat separarea aderării celor două țări. În ianuarie, Olanda a aprobat aderarea României, spunând că erau îngrijorați doar de situația Bulgariei.

Ungaria a sprijinit inițiativa României de a se alătura spațiului de liberă circulație, precizând că România nu are problema cu migrația ilegală.

Odată cu intrarea României în Schengen, vor fi inaugurate zece noi puncte de trecere a frontierei dintre România și Ungaria.

„România e a treia cea mai mare piaţă de export pentru noi, este un loc preferat de investiţii pentru capitalul maghiar, avem comunităţi naţionale care trăiesc în cele două ţări, a venit momentul să nu deranjăm legătura dintre cele două ţări prin puncte de trecere”, a mai precizat ministrul de Externe maghiar.

XS
SM
MD
LG