Linkuri accesibilitate

Ministrul Finanțelor ar dori taxă de solidaritate pentru toate pensiile mari, nu doar pentru cele speciale


Eugen Teodorovici are o gaură de peste 7 miliarde de lei în buget, pe care speră s-o poată acoperi cu noi măsuri fiscale

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a explicat marți, pentru Hotnews, că așa-numita taxă de solidaritate se va aplica și pensiilor mari, peste un anumit plafon care va fi stabilit ulterior, nu numai pensiilor speciale, pentru a evita problemele de constituționalitate.

Informațiile au fost prezentate în premieră de Europa Liberă încă de duminică.

Eugen Teodorovici a precizat că atât pragul peste care pensiile vor fi considerate mari cât și procentul viitoarei taxe de solidaritate.

„Tot ce înseamnă pensii, pentru că trebuie să fie constituțională. Discutăm plafonul și procentul, sunt la pachet”, a spus ministrul Finanțelor, pentru HotNews.

Toate aceste măsuri, la care se adaugă și tăieri din banii studenților, atât în ceea ce privește bursele, cât și restricționarea numărului de călătorii pe care aceștia le mai pot face cu trenul, vin în contextul în care la ultimul Comitet Executiv, ministrul de Finanțe le-a transmis colegilor de partid că trebuie să facă rost de 7 miliarde de lei până la finele anului și partidul trebuie să fie de acord cu anumite măsuri de austeritate.

Iar presiunea este cu atât mai mare cu cât, începând din această toamnă punctul de pensie se va mări cu 15%, iar Guvernul va trebui să scoată din buzunar încă opt miliarde de lei până la finalul anului și alte 25 de miliarde de lei suplimentare pentru anul viitor, doar pentru acoperirea acestei creșteri.

Potrivit unor informații ale Europei Libere, printre alte măsuri pe care le are în vizor ministrul de Finanțe se numără si „sporul de pericol de 15%” care este primit în mai multe instituții publice, scopul fiind ca acesta să fie plafonat pentru că datorită legii salarizării cresc veniturile, iar procentul de 15% se va aplica la noua sumă. Surse din PSD care au participat la întâlnirea din weekend de la Teleorman au spus pentru Europa Liberă că există riscul ca măsurile de austeritate să le atingă și pe persoanele cu dizabilități, care ar putea să nu mai primească ajutorul de handicap și banii pentru hrană.

O importantă sursă de venit luată în calcul în partid și la Guvern este legată de licențele 5G. O evaluare de la ministerul de Finanțe arată că suma preconizată pentru acestea urmează să fie cuprinsă între 1,7 și 3,5 miliarde de lei. În programul de guvernare, suma estimată din licențele 5G este de 2 miliarde de lei.

O decizie concretă va fi luată pe 31 iulie, când va avea loc rectificarea bugetară.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG