Linkuri accesibilitate

Ministrul Finanțelor: Exclud varianta unui acord cu FMI


Florin Cîțu a respins luni posibilitatea unui acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și a arătat că România are finanțele necesare pentru a realiza bugetul pe 2021.

„Exclud varianta unui acord cu FMI. Am arătat în acest an că dacă ai câștigat încrederea piețelor și investitorilor, poți să finanațezi un deficit mare, fără să ai nevoie de instituții financiare internaționale.

Avem finanțare pentru anul acesta. Este acoperit aproape 97% din necesarul de finanțare”, a declarat ministrul Finanțelor cu ocazia conferinței de bilanț la un an de la preluarea mandatului.

Florin Cîțu a arătat că veniturile bugetare vor crește anul viitor, în urma digitalizării și cu o colectare mai bună. Creșterea ar putea depăși și 1%, spune el.

În context, ministrul a precizat că noul buget va fi prezentat după învestirea noului Guvern, și că nu va aduce creșteri de taxe.

Cîțu a precizat însă că pensiile vor crește și în 2021, 2022 și 2023, fără a oferi detalii, și a spus că alocațiile pentru copii se vor dubla în următorii doi ani.

Pe fondul creșterii deficitului bugetar și estimării unei contracții economice de 3,8% în anul 2020, datoria publică calculată conform metodologiei UE, a crescut de la 36,9% din PIB la sfârșitul lunii octombrie 2019, la 42,8% din PIB la sfârșitul lunii august 2020, dar sub plafonul de 60% din PIB stabilit prin Tratatul de la Maastricht.

În ultimele săptămâni, au fost lansate foarte multe acuzații din partea PSD la adresa guvernului liberal: vrea să majoreze taxele și impozitele, să facă un împrumut de la Fondul Monetar Internațional.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, și premierul Ludovic Orban a respins un viitor acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru obținerea de finanțare la bugetul de stat pentru 2021.

Premierul afirmă că „nu este necesar" un nou acord cu FMI, deși o înțelegere poate fi realizată, pentru că Fondul oferă posibilitatea finanțării deficitului bugetar. De asemenea, există și alte surse de atragere a veniturilor, precum fondurile europene sau finanțări de la Banca Europeană de Investiții (BEI) sau Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD)

Astăzi, Ludovic Orban va prezentat stadiul aprobării bugetului pe 2021 în plenul Parlamentului, în urma unei invitații făcute de grupul parlamentar PSD.

XS
SM
MD
LG