Ministrul Tanczos Barna spune pentru HotNews.ro că Guvernul nu poate garanta că anul aceta nu vor fi majorări de taxe și impozite.
„Garanțiile sunt oferite de Cel de Sus”, declară Tánczos Barna, întrebat dacă Guvernul poate garanta că nu vor crește taxele în 2025.
În schimb el spune că, în condiții normale, poate garanta că guvernul se va încadra într-un deficit de 7%, cu un control riguros al bugetului.
„Cel mai important lucru este controlul cheltuielilor, controlul lunar, astfel încât să nu scăpăm din mână deficitul”, a declarat ministrul Finanțelor.
Fondul de rezervă: „Nu există”
Întrebat despre Fondul de Rezervă al Guvernului, Tanczos Barna spune că acesta „nu există”, dar a precizat apoi că în fond există bani pentru alegeri și pentru situații de forță majoră.
Întrebat despre sumele care se află în fondul de rezervă, ministrul a spus că sunt sute de milioane de lei, în timp ce anul trecut au fost „multe miliarde de lei”.
Europa Liberă a scris că Guvernul Ciolacu I a alocat în perioada septembrie 2023 - octombrie 2024, prin fondul de rezervă, 65 de miliarde de lei (13 miliarde de euro), adică 11% din întregul buget pe 2024. Executivul a cheltuit în acest fel de două ori mai mult decât toate guvernele din ultimii 15 ani.
Ministrul Finanțelor susține că nu vor fi creșteri de prețuri în urma aplicării așanumite taxe pe stâlp.
„Cu siguranță n-o să aibă un impact atât de mare. În niciun caz nu e impactul unei creșteri de TVA, de exemplu. Analizăm pe fiecare sector în parte și pregătim procedura de implementare, de aplicare a noului impozit construcții speciale”, a declarat Barna.
Statul trebuie să își plătească datoriile vechi
Tanczos Barna mai spune că statul român va începe să plătească datoriile restante pe care le are către companiile private, în condițiile în care și Comisia Europeană a cerut oficial României să facă acest lucru.
Comisia Europeană consideră că România nu a aplicat în mod corect reglementările europene privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale.
Firme din industria farmaceutică, furnizorii din energie și companii mici și mijlocii trebuie să încaseze datorii restante.
Ministrul spune că aceste firme își vor recupera banii în acest an și afirmă că s-a ajuns în situația acestor întârzieri pentru că „s-au dus foarte mulți bani pe salarii și pe pensii pentru acea pace socială care s-a considerat în 2024 că trebuie creată”.
Ministrul anunță că au început deja să fie făcute plăți către companii.
„La Ministerul Dezvoltării, de exemplu, am făcut deja trei sau patru plăți consistente pentru a acoperi acea datorie de aproape 4 miliarde de lei către firmele românești care au lucrat la autoritățile locale în programele de dezvoltare. Pentru firmele din energie am pus bani suficienți ca să începem plățile. Prima plată de 1,4 miliarde lei, probabil o să fie făcută în februarie”, a afirmat Barna.
Veniturile fiscale, în creștere
Ministrul Finanțelor spune că România are în continuare venituri fiscale mici în comparație cu Produsul Intern Brut (PIB), dar că există o tendință de îmbunătățire.
„Putem să ajungem să recuperăm diferențele față de celelalte state din Uniunea Europeană”, a spus Barna.
Ministrul dă exemplu sistemului E-factura, care ar contribui, spune el, la această tendință de creștere a veniturilor la buget.
„Sistemul E-factura trebuie să ofere suficiente informații pentru ca anti-frauda, de exemplu, să-și îmbunătățească, să-și eficientizeze activitatea și să meargă direct la acele companii care nu raportează în timpul zilei încasări”.
Companiile românești trebuie să fie pregătite pentru a participa la reconstrucția Ucrainei, dacă se va ajunge la pace, mai spune ministrul Tanczos Barna.
„Cu siguranță ne uităm cu îngrijorare la evenimentele dintre SUA și Uniunea Europeană. În același timp este o oportunitate sau ar putea să fie oportunitate pacea din Ucraina. Dacă se începe reconstrucția Ucrainei, acolo trebuie să fim pregătiți să participăm prin companiile românești”, a declarat Barna.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.