Linkuri accesibilitate

Ministrul japonez de externe face o vizită neanunțată la Kiev


Ministrul japonez de externe, Yoshimasa Hayashi, s-a întâlnit la Kiev cu premierul ucrainean, Denis Șmîhal.

Șeful diplomației japoneze, Yoshimasa Hayashi, se află în Ucraina într-o vizită neanunțată. Un comunicat al ministerului japonez de Externe transmite că vizita arată sprijinul oferit Kievului. Este prima vizită a unui ministru japonez de externe în Ucraina de la declanșarea războiului.

Potrivit agendei oficiale, Hayashi urma să prezinte oficialilor ucraineni planul Japoniei de organizare a unei conferințe dedicate reconstrucției economice a Ucrainei.

Ucraina a primit deja asistență de 2,1 miliarde de dolari din partea Japoniei, a spus premierul ucrainian Denis Șmîhal, după întâlnirea cu ministrul japonez.

„Am discutat despre perspectivele cooperării în reconstrucția locuințelor, asigurarea securității alimentare globale, sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii și deminarea umanitară", a declarat prim-ministrul ucrainean.

Ministrul japonez de externe e însoțit de reprezentanți ai mediului de afaceri nipon.

Vizita ministrului Hayashi la Kiev e parte a unui turneu în Iordania, Egipt, Arabia Saudită și Polonia.

Vizita șefului diplomației de la Tokyo vine, potrivit Reuters, și în contextul discuțiilor pe care premierul japonez, Fumia Kishida, le-a avut la summitul G20 cu președintele turc Tayyip Erdogan, legate de acordul privind cerealele din Marea Neagră.

Erdogan a declarat la începutul acestei săptămâni, după discuții cu Vladimir Putin, că în curând va fi posibilă revigorare a acordului privind cerealele.

El a spus că Ucraina ar trebui să-și înmoaie poziția de negociere împotriva Rusiei în discuțiile privind revigorarea acordului și să exporte mai multe cereale în Africa, mai degrabă decât în Europa.

Cu toate acestea, Ucraina s-a opus vineri ideii de relaxare a sancțiunilor împotriva Rusiei pentru a reinstaura acordul.

Rusia a renunțat la acord în iulie, la un an după ce a fost intermediat de ONU și Turcia, plângându-se că propriile exporturi de alimente și îngrășăminte sunt împiedicate iar cerealele ucrainene nu ar ajunge de fapt la țările care au cea mai mare nevoie.

Ultima vizită surpriză a unui înalt oficial japonez a fost a premierului Fumio Kishida, din martie 2023.

Japonia s-a alăturat Occidentului în sprijinirea financiară și umanitară a Ucrainei și impunerea de sancțiuni Rusiei. Cu toate acestea, constituția pacifistă a celei de-a treia economii a lumii nu permite Japoniei să furnizeze arme Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG