Linkuri accesibilitate

Ministrul Nelu Tătaru consideră riscantă externarea asimptomaticilor pe fondul creșterii de noi cazuri de COVID-19


Nelu Tătaru, health minister
Nelu Tătaru, health minister

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a revenit asupra declarației făcute în urmă cu trei zile, potrivit căreia pacienții asimptomatici cu COVID-19 ar putea fi externați și a exclus externarea lor în condițiile creșterii numărului de cazuri noi.

„Sunt patologii care pot fi concomitente și atunci, chiar dacă este asimptomatic, în cazul unor patologii concomitente trebuie tratat cu mai multă atenție”, a explicat ministrul care a spus că evaluarea pacienților la o săptămână și eventuala lor externare la 10 zile sunt opțiunile pe care le are în vedere, dar numai dacă va scădea numărul îmbolnăvirilor. ​

Discuția despre posibila externare a asimptomaticilor are loc și în condițiile supraaglomerării spitalelor, care au ajuns la limita superioară privind numărul de locuri pentru pacienți cu coronavirus, dar și a presiunilor făcute de Avocatul Poporului privind deținerea asimptomaticilor în spital, fără tratament, împotriva voinței lor.

Avocatul Poporului ceruse analizarea situației persoanelor asimptomatice depistate pozitiv cu COVID-19 internate obligatoriu în spitale și măsuri pentru respectarea prevederilor legale referitoare la consimțământul pacienților avertizând că „în accepțiunea legislației internaționale și interne, orice loc în care persoana este lipsită de libertate, de unde nu poate să plece prin voința proprie, este considerat loc de detenție, iar prin Mecanismul Național de Prevenire se urmărește respectarea drepturilor și demnității persoanelor aflate în acele locuri”.

Solicitarea Avocatului Poporului a indignat lumea medicală, mai ales după ce Avocatul Poporului a cerut spitalelor COVID-19 să afișeze un anunț potrivit căruia spitalul este monitorizat în baza unui mecanism împotriva detenției ilegale și a torturii.

La nivel internațional, din informațiile comunicate pe site-ul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, rezultă că statele membre ale Uniunii Europene, cât și Marea Britanie și Elveția nu au luat măsura internării obligatorii a persoanelor confirmate pozitiv cu COVID-19, care sunt asimptomatice”, spune Avocatul Poporului, care s-a sesizat prin Biroul Teritorial Brașov, din oficiu, în urma unor unor articole apărute în mass-media în legătură cu situația juridică a persoanelor infectate internate în spitale pe perioada pandemiei COVID-19. ​

Avocatul Poporului Renate Weber mai spune că „(...) o intervenție în domeniul sănătăţii nu se poate efectua decât după ce persoana vizată şi-a dat consimţământul liber şi în cunoştinţă de cauză. Această persoană primeşte în prealabil informaţii adecvate în privinţa scopului şi naturii intervenţiei, precum şi în privinţa consecinţelor şi riscurilor. Persoana vizată poate în orice moment să îşi retragă în mod liber consimţământul.”

Ministrul Nelu Tătaru a explicat vineri, însă, că autoritățile nu pot gestiona „returnarea către domiciliu sau societate” a unor cazuri confirmate pozitiv pe fondul creșterii numărului de îmbolnăviri.

„Sper ca în perioada următoare după ce avem o distanță de 7-10 zile de la a treia perioadă de relaxare să revenim ca număr de cazuri în scădere. Deocamandată suntem la patru zile de peste 300 de cazuri și suntem la 7 zile în creștere. Rămâne să vedem dacă tot ce a însemnat măsuri de relaxare pot fi compensate de acele restricții sau de acele norme de aplicare pe timpul defășurării și funcționării diverselor activități care au fost relaxate”, a declarat Nelu Tătaru vineri, la Focșani.

Tătaru a făcut apel la responsabilitatea cetățenilor și la respectarea normelor și precauțiilor în paralel cu relaxarea dispusă de autorități, pentru a nu se ajunge la un al doilea val de infectări. El și-a exprimat speranța ca creșterile din ultimele zile să aibă doar un caracter sporadic și nu exponențial pentru a se putea ajunge la noi măsuri de relaxare după 15 iulie, pentru ca de la 1 august România să poate intra într-o relativă normalitate prin raportare la epidemia de COVID-19.

„Eu sper să nu fie încă cel de al doilea val, aici nu trebuie să acționeze doar autoritățile, trebuie să acționeze și populația civilă. Sunt încă niște norme, niște precauții care trebuie respectate. Am recurs la al treilea val de măsuri de relaxare tocmai mizând și pe un spirit civic și pe respectarea unor condiții. Avem 7 zile de creștere, patru zile cu peste 300 de cazuri, sunt spitale în acest moment cu tendința la suprapopulare, considerăm că este nevoie de colaborare între tot ce înseamnă spitale care sunt covid faza 1, faza 2 cât și cele de suport covid, care se pregăteau să-și reia activitatea pentru non-covid, că mai avem încă o perioadă pe care trebuie să o gestionăm, încă n-am terminat panta descendentă și după cum puteți vedea și dumneavoastră, avem a treia serie de măsuri de relaxare și avem o creștere a numărului de cazuri. Sperăm să fie doar o creștere progresivă și sporadică, nu o creștere exponențială, pentru ca la 1 iulie să putem avea alte măsuri de relaxare iar după 15 iulie, începutul lunii august să ne gândim la o viață cvasi-normală. Dar nu depinde numai de noi”.

Numărul cazurilor confirmate de coronavirus din România a crescut vineri la 23.400, după raportarea a 320 de noi infecții. De asemenea, de la ultima raportare oficială au mai fost înregistrate alte 11 decese din cauza COVID-19.

Numărul de noi infectări este identic cu cel de joi și continuă trendul din ultima săptămână cu circa 300 de noi infectări pe zi, singura excepție fiind luni pe fondul unui număr foarte mic de teste prelucrate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG