Linkuri accesibilitate

Ministrul Apărării: Marea Neagră este un teatru de război. Ucraina și SUA mulțumesc României pentru donarea sistemului Patriot


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o zonă de antrenament militar din Mecklenburg-Vorpommern, nord-estul Germaniei, pe 11 iunie 2024, unde soldații ucraineni sunt antrenați pe „Patriot”.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o zonă de antrenament militar din Mecklenburg-Vorpommern, nord-estul Germaniei, pe 11 iunie 2024, unde soldații ucraineni sunt antrenați pe „Patriot”.

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a avut, joi, o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Rustem Umerov, pe tema situaţiei de securitate din zona Mării Negre după acțiunile agresive ale Federației Ruse. De asemenea, secretarul de stat SUA, Antony Blinken, a discutat cu ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, despre sistemul de rachete Patriot donat Ucrainei.

„Ministrul Tîlvăr a reiterat mesajul ferm de condamnare a atacurilor nejustificate şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional executate de Federaţia Rusă împotriva infrastructurii portuare civile a Ucrainei de la Dunăre, în proximitatea frontierei cu România”, transmite MApN.

Ultima astfel de acțiune a avut loc chiar noaptea trecută, când o rachetă rusească a lovit în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră o navă cu cereale care a plecat din Ucraina.

„Din păcate, ca urmare a acţiunilor agresive ale Federaţiei Ruse, Marea Neagră nu mai este un spaţiu al cooperării, ci un teatru de război. România condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea rusă împotriva poporului ucrainean, neprovocată şi ilegală, în special atacurile asupra populaţiei şi infrastructurii civile ucrainene“, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

Discuţiile au vizat şi eforturile făcute de România pentru a sprijini forțele armate ale Ucrainei și coordonarea proiectelor de asistenţă multinaţională la care România este parte.

Tîlvăr a reconfirmat sprijinul acordat în continuare Ucrainei „inclusiv pe palierul instruirii în cadrul Misiunii de Asistenţă Militară a Uniunii Europene pentru Ucraina (EUMAM UA) şi în cadrul Operaţiei INTERFLEX, condusă de Marea Britanie”.

România, a spus Tîlvăr, va continua să sprijine Ucraina în Grupul de Contact. El a reiterat disponibilitatea României „de a asigura condiţiile pentru ca piloţii ucraineni să înceapă pregătirea practică în Centrul European de Instruire F-16 de la Feteşti”.

Și Rustem Umerov, ministrul ucrainean al Apărării, a scris pe Telegram despre discuția „fructuoasă” cu omologul său român, al cărei subiect pricipal este „consolidarea protecției cerului ucrainean împotriva rachetelor și dronelor rusești”. El a spus că piloții ucraineni sunt deja în România la cursul de pregătire.

„Ucraina va primi în curând un nou sistem de apărare aeriană Patriot de la partenerii noștri români. De asemenea, vor fi mai multe F-16 pe cerul ucrainean. Un grup de piloți sunt deja în curs de pregătire în România”.

„Am mulțumit colegilor români, poporului și guvernului pentru sprijinirea și consolidarea apărării noastre aeriene”, a mai scris Umerov.

Tot joi, secretarul de stat SUA Antony J. Blinken a discutat cu ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, despre donarea de către România a unui sistem strategic de apărare aeriană PATRIOT Ucrainei, transmite purtătorului de cuvânt, Matthew Miller.

„Secretarul Blinken i-a mulțumit ministrului Odobescu pentru îndeplinirea angajamentului României și pentru continuarea conducerii în apărarea securității regionale. El a subliniat sprijinul continuu al Statelor Unite pentru Ucraina și libertatea sa de agresiunea Rusiei”, arată un comunicat al Departamentului de Stat.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG