Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis a promulgat legea de donație a sistemului Patriot către Ucraina


România a decis donarea unui sistem Patriot către Ucraina, cerând în schimb SUA să le furnizeze un sistem similar.
România a decis donarea unui sistem Patriot către Ucraina, cerând în schimb SUA să le furnizeze un sistem similar.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care România donează Ucrainei sistemul Patriot. România a luat decizia donării acestui sistem în Consiliul Suprem de Apărare al Țării din 20 iunie, cerând în schimb SUA să furnizeze unul similar.

Pentru putea dona sistemul Patriot e nevoie de o lege care să fi trecut prin parlament și să fi fost promulgată de președintele Iohannis.

Camera Deputaţilor (decizională) a adoptat, marţi, pe 3 septembrie – cu 245 de voturi „pentru”, 29 de voturi „contra” şi o abţinere – proiectul de lege iniţiat de Guvern privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Votul de marți a urmat celui de luni seara, din Senat.

După promulgarea legii de către Klaus Iohannis, Guvernul va emite o hotărâre pentru ca actul de donaţie să devină aplicabil.

„După promulgarea legii, Guvernul poate emite hotărârea de guvern de transfer, după cum scrie în lege. Ministerul Apărării gestionează acest proces”, a spus Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Potrivit proiectului de lege întocmit de Ministerul Apărării Naționale (MApN) „finalizarea actului de donaţie va contribui la accentuarea poziţiei României ca furnizor de securitate regional şi la consolidarea relaţiei de parteneriat cu Statele Unite ale Americii”.

Proiectul de lege aprobat de Parlament menţionează că România va furniza unul dintre cele şapte sisteme Patriot în configuraţia 3+ pe care România le-a cumpărat de la SUA.

Configuration 3+ este cea mai modernă variantă a sistemului de apărare Patriot și este folosită de Statele Unite și alți aproape 20 de aliați.
Această configurație se bazează pe sisteme radar de înaltă performanță și rachete interceptoare aeriene avansate cu numele PAC-3, care pot lovi rachete balistice aflate la distanțe de până la 20 de kilometri. O baterie conține patru rachete PAC-3, spre deosebire de versiunea anterioară PAC-2, care conține doar una. Un sistem Patriot costă în jur de 1 miliard de dolari, iar fiecare rachetă costă aproape 4 milioane de dolari.

Patru dintre sisteme sunt deja în România, iar două sunt funcționale. Celelalte trei vor ajunge în România în perioada următoare.

Pentru donarea sistemului Patriot către Ucraina a fost necesară modificarea Legii 222 din 2017, prin care România a cumpărat cele şapte sisteme Patriot, pentru suma de aproape 4 miliarde de dolari.

Procedura de urgență de adoptare a unei legi presupune scurtarea unor termene ale procedurii normale de adoptare a unei legi.

De exemplu, termenul pentru o posibilă contestare la Curtea Constituțională se scurtează de la cinci la două zile.

Europa Liberă a scris în detaliu despre acest subiect și la finalul săptămânii trecute:

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG