Linkuri accesibilitate

Ministrul Sănătății: Bucureștiul are 1.211 paturi pentru pacienții Covid


 Imagine generică
Imagine generică

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru susține că în Capitală sunt alocate în prezent 1.211 paturi pentru pacienții Covid-19 dar avertizează că numărul de pacienți ar putea crește în perioada imediat următoare.

Anunțul a fost făcut după ce și Spitalul Județean Ilfov a fost declarat joi spital suport COVID. De asemenea, mai sunt locuri și la Spitalul Viting și la spitalul modular construit de Primăria Capitalei în zona Pipera. În plus, capacitatea Spitalului Victor Babeș a fost extinsă cu 30 de locuri, a mai spus ministrul.

România se confruntă, de la decizia CCR, care a declarat neconstituțională internarea și carantinarea pacienților Covid-19 prin ordin de ministru, cu o creștere alarmantă a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2, pe fondul relaxării restricțiilor și al intrării în perioada de concedii. De două zile, România a depășit 1.000 de infectări zilnice, joi fiind înregistrate 1.122 de cazuri.

Suplimentarea numărului de paturi pentru pacienții cu Covid-19 nu o rezolvă însă pe cea a locurilor de la terapie intensivă, problema fiind una care a inflamat spiritele și a dus și la o controversă între ministrul de Interne și secretarul său de stat, medicul Raed Arafat, primul susținând că sunt suficiente locuri pentru pacienții de Covid-19, celălalt arătând punctual că nu.

„Când spunem că nu sunt locuri la ATI București înseamnă că spitalele Covid la București nu au locuri la ATI. Când Timișoara spune că nu are locuri la ATI, înseamnă că nu are locuri la ATI. Plus, una e situația din starea de urgență, una e situația de acum. În starea de urgență am avut medici detașați, medici care au lucrat în alte spitale ca să sprijine structura Covid, o parte din ei s-au întors la locul de muncă. Deci există locuri dacă începem să ducem fiecare bolnav și să-l trimitem în celălalt capăt al țării”, a spus Arafat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 era până joi de 5.586. Dintre aceștia, la ATI sunt internați 285 de pacienți, în ușoară scădere față de debutul săptămânii. Până joi, 2.126 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

XS
SM
MD
LG