Linkuri accesibilitate

Oficialii se încurcă în declarații privind locurile libere la ATI


Raed Arafat și Marcel Vela
Raed Arafat și Marcel Vela

„Sunt locuri la ATI. Cine a zis că nu sunt locuri la ATI?”, a răspuns iritat ministrul de Interne, Marcel Vela, luni, când a fost întrebat de presă despre situația privind capacitatea spitalelor de a interna pacienți pe secțiile de terapie intensivă în contextul creșterii cazurilor de coronavirus, inclusiv a celor grave care necesită asistență medicală de specialitate.

„Nu sunt locuri la ATI?!”, l-a întrebat apoi ministrul pe secretarul de stat Raed Arafat, pe care l-a invitat să ofere informații sublimentare.

Cu toate acestea, Raed Arafat a arătat există situații punctuale în care nu sunt locuri la secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă, precum Bucureștiul sau Timișoara.

Când spunem că nu sunt locuri la ATI București înseamnă că spitalele Covid la București nu au locuri la ATI. Când Timișoara spune că nu are locuri la ATI, înseamnă că nu are locuri la ATI. Plus, una e situația din starea de urgență, una e situația de acum. În starea de urgență am avut medici detașați, medici care au lucrat în alte spitale ca să sprijine structura Covid, o parte din ei s-au întors la locul de muncă. Deci există locuri dacă începem să ducem fiecare bolnav și să-l trimitem în celălalt capăt al țării”, a spus Arafat.

Dialogul poate fi urmărit la minutul 11 al clipului video:

Confruntat cu replica lui Arafat, Marcel Vela a cerut ca întrebările specifice pe coronavirus să fie păstrate pentru o declarații viitoare când va avea date exacte.

„A, deci dumneavoastră vă referiți strict la COVID. Haideți că suntem la Ziua Aviației (...) Dacă vreți să facem o declarație de presă pe tema COVID, o organizăm la minister", a încheiat Marcel Vela.

Situația paturilor de terapie intensivă pentru bolnavii Covid-19 a fost abordată de Raed Arafat și duminică seară când a oferit și posibile soluții.

„Există zone în care există paturi de terapie intensivă pentru bolnavii de Covid, cu personal, care nu sunt folosite la maximum, pentru că acolo nu este o presiune și există zone în care paturile sunt folosite la maximum - și asta este o presiune. Și atunci, soluțiile sunt suplimentarea numărului personalului și paturilor în zonele care sunt sub presiune sau mutarea bolnavilor către zonele care sunt la acest moment fără cazuri.

Când noi spunem că în zona cutare nu mai sunt paturi ne referim la paturile destinate COVID-ului și ne referim la zona respectivă. Degeaba vine cineva și face calcule câte paturi mai sunt la Cluj sau la Timișoara sau la Mureș sau la Harghita sau la Covasna, pentru că acolo n-am presiune.

Ca să rezolv problema zonei cu presiune este fie

  • 1. completez numărul paturilor, care este abordarea pe care o avem la București cu Spitalul Elias și cu Matei Balș, cu suplimentarea numărului paturilor
  • 2.să iei o parte din pacienți și să-i duci în altă parte, cum au făcut inclusiv francezii din zona Alsacia și au pus în tren mai mulți pacienți și i-au evacuat în altă parte a Franței, unde aveau paturi, a arătat Raed Arafat.

Numărul pacienților care au nevoie de terapie intensivă a ajung luni la 293, după o creștere constantă în ultimele zile.

XS
SM
MD
LG