Linkuri accesibilitate

Ministrul Sănătății: Dosar penal pentru cine nu respectă carantina


Romania- Victor Costache, prim minister's Ludovic Orban proposal for health
Romania- Victor Costache, prim minister's Ludovic Orban proposal for health

Ministrul demis al Sănătății a declarat, marți, că persoanele care nu respectă măsurile privind carantina vor fi sancționate conform art. 352 din Codul Penal, referitor la zădărnicirea combaterii bolilor, pedeapsa putând fi amenda sau închisoarea până la 2 ani.

Ministrul demis al Sănătăţii a discutat, marți, prin videoconferință, cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică despre măsurile pentru combaterea coronaviruslui, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

La finalul întâlnirii, Victor Costache a precizat că nerespectarea măsurilor privind carantina se va sancționa conform art. 352 din Codul Penal.

Ce prevede Codul Penal

Infracţiuni contra sănătăţii publice

Art. 352 - Zădărnicirea combaterii bolilor

  • (1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
  • (2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.

La această oră nu avem niciun caz cu infecție cu noul coronavirus în România. (…) Vă rog să informați populația la nivel local despre ce înseamnă acest nou tip de infecție și despre măsurile de igienă care este necesar să le urmeze. Fac un apel la calm”, a spus Victor Costache, la începutul videoconferinței.

Măsurile anunțate de ministru se referă la faptul că, la sosirea pe teritoriul României, toți „călătorii asimptomatici din zonele afectate, respectiv Hubei (China), cele 11 localități din Italia, dar și persoanele care încă se mai află pe nava de croazieră Diamond Princess vor intra direct în carantină”, pentru o perioadă de 14 zile.

„Celelalte persoane care vin din regiunile Lombardia și Veneto vor intra în izolare voluntară la domiciliu timp de 14 zile, la sosirea în România”, mai precizează comunicatul Ministrului Sănătății.

Potrivit lui Victor Costache, toate persoanele aflate în carantină și cele izolate la domiciliu vor primi materiale informative cu un set de reguli pe care trebuie să îl urmeze. Cine le încalcă intră sub incidența Codului penal.

Ministrul demis de Interne, Marcel Vela, a declarat luni seara, că două persoane întoarse din China și care ar fi trebuit să rămână izolate la domiciliu timp de 14 zile au încălcat decizia medicilor și urmează să afle, marți, cum vor fi sancționate.

"Doi vânzători în magazin, din judeţul Neamt, veniţi din China, nu au respectat indicaţiile de izolare la domiciliu (…) Procurorul va decide pedeapsa”, a spus Vela, într-o conferință de presă desfășurată luni seara.

De marți, formulare pe care pesoanele care vor să intre în România vor fi obligate să le completeze la frontieră vor conține și prevederile din Codul penal privind declarațiile false. Decizia a fost luată după ce presa din Suceava a relatat despre 300 de persoane sosite din Bergamo, Italia, care au declarat la graniţă că vin din Germania.

Potrivit autorităților, 17 români care s-au întors în țară din zone unde se înregistrează cazuri de coronavirus, din China și Italia, erau marți dimineață în carantină, în timp ce în cazul a aproximativ 1.000 de persoane autoritățile medicale au luat decizia de a fi izolate la domiciliu.

XS
SM
MD
LG