Două funcționare din Ministerul Sănătății care au fost găsite vinovate de Comisia de disciplină a instituției nu vor fi sancționate, deoarece ministrul Sorina Pintea se opune pedepsirii acestora.
Este vorba de două directoare din minister care au sabotat opt luni autorizarea unui spital privat, întarziere care a pus centrul medical în imposibilitatea de a încheia contract cu Casa de Asigurari Ilfov și de a presta servicii medicale în beneficiul asiguraților.
Alina Ion, denunțătoare la DNA a rețelei privind decontările fictive din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), nu a primit în timp util avizul final de la ministerul Sănătății pentru a deschide un spital privat.
În aceste condiții, în vara acestui an, Ion a făcut o plângere administrativă împotriva a două funcționare din minister, Doina Tănasă, director al Direcţiei Management şi Structuri Sanitare și Luminița Vopsăroiu– consilier în cadrul Direcţiei Management şi Structuri Sanitare. Cele două au cerut, fără nicio bază legală, mai multe avize și un nou certificat de urbanism pentru clădirea spitalului, în condițiile în care primăria Pantelimon a transmis că nu este nevoie de acest act.
Verdict: Salarii micșorate cu 10%
După mai multe luni, timp în care au fost verificate obligațiile din fișa postului, au fost audiate cele două funcționare și au fost analizate zeci de documente depuse la dosar, comisia de disciplină a ajuns la concluzia că „prin activitatea desfășurată de către doamnele Doina Tănasă și Luminița Vopsăroiu s-a tergiversat procedura de avizare a înființării unității sanitare cu paturi și avizarea structurii organizatorice finale pentru Centrul Medical de Geriatrie, Recuperare și Îngrijiri Paleative Sfântul Sava”.
Spitalul a primit aviz de funcționare după 8 luni de șicane administrative, timp în care s-au cerut fel de fel de acte și autorizații. „Această tergiversare s-a făcut prin solicitarea repetată de clarificări și completări atât la DSP Ilfov cât și la Centrul medical, prin solicitarea unor puncte de vedere la alte structuri din cadrul ministerului, prin insistarea depunerii copiei certificatului de urbanism, chiar dacă primăria orașului Pantelimon a comunicat că nu eliberează un astfel de document”, se arată în raportul Comisiei de disciplină.
Pe 4 octombrie 2019, considerând ca cele două funcționare au săvârșit o abatere disciplinară, Comisia a propus sancționarea lor cu diminuarea salariului timp de 3 luni cu 10% pentru Tănase și diminuarea salariului cu 10%, pentru două luni, în cazul Luminiței Vopsăroiu.
Pintea se opune fără explicații
Acest raport a fost întocmit de Dana Constanța Eftimie, Albu Constantina și Dănuț Cristian Popa. El a fost transmis ministrului Sorina Pintea la data de 21 octombrie. Potrivit documentului, rubrica „de acord” unde trebuia să semneze Pintea este goală, în schimb este trecută pe raport, olograf, mențiunea „nu se aprobă sancțiunea disciplinară”, fără nicio altă explicație.
„Sorina Pintea nu și-a motivat decizia de anulare a sancțiunii, în ciuda concluziilor raportului de verificare. Mai mult, am auzit că face presiuni pentru înlăturarea din minister a membrilor comisiei care au propus sancționarea celor două funcționare”, ne-a declarat Alina Ion.
Ministrul Sorina Pintea nu a putut fi contactată pentru a explica motivele pentru care s-a opus sancționării celor două angajate din minister.
Radio Europa Liberă a relatat pe larg despre acest subiect, când a prezentat cazul Alinei Ion. Din cauza acestor tergiversări birocratice, 1.600 de pacienţi aflaţi în situaţie critică sunt nevoiţi să-şi plătească spitalizarea pentru două săptămâni pe fiecare lună, până în 2020, când se vor acorda noi contracte decontate de Casa de Asigurări de Sănătate pentru servicii medicale privind îngrijirea pacienţilor în fază terminală.
Răzbunarea sistemului
În condiţiile în care pacienţii care sunt în fază terminală nu sunt primiţi în spitale, statul, prin casele de asigurări de sănătate, plăteşte două săptămâni dintr-o lună pentru îngrijirea lor în centrele private. Diferenţa o suportă pacienţii sau rudele acestora.
- Alina Ion a denunțat înalți funcționari publici din sistemul sanitar, denunț care a condus, în septembrie 2017, la reținerea șefului CNAS, general de brigadă Marian Burcea, a lui Ovidiu Munteanu, șeful Casei de Asigurări de Sănătate a municipiului București, precum și a altor 12 reprezentanți a unor firme de îngrijire medicală la domiciliu.
- Potrivit DNA, în perioada ianuarie 2016 – august 2017, un grup infracțional organizat a deturnat importante sume de bani din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CSAMB). Astfel, 13 milioane de lei au fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii fictive de îngrijiri medicale la domiciliu, inclusiv pe baza unor dosare medicale întocmite în fals, cu implicarea unor funcționari din cadrul CSAMB, sub protecția unor persoane din conducerea instituției, dar și din conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). În acest caz, 90 de persoane au fost trimise în judecată.
Facebook Forum