Linkuri accesibilitate

Ministrul Tătaru avertizează autoritățile locale că măștile trebuie să ajungă rapid la persoanele defavorizate


Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a avertizat autoritățile locale din țară că trebuie urgent să distribuie măștile achiziționate de Guvern către persoanele defavorizate.

El a subliniat că ele au fost distribuite deja de către Direcțiile de Sănătate Publică din țară și este acum în sarcina autorităților locale să finalizeze procedura aflată deja în întârziere față de calendarul prestabilit.

„Direcțiile de Sănătate Publică au livrat aceste măști, circa 103 milioane de măști către autoritățile locale. Acestea sunt cele care le dirijează către persoanele defavorizate, cele care s-au aflat pe acele liste în momentul în care s-a făcut acea evaluare ca număr total de măști.

Noi mai avem în acest moment în derulare punerea în practică a acelei legi care spune să dăm persoanelor cu un venit sub 1.000 de lei din achizițiile de la Unifarm a acestor măști. Avem în continuare în derulare acest proiect. Dar cel pentru persoane defavorizate s-a desfășurat, aceste măști sunt la autoritățile locale.”, a afirmat Nelu Tătaru într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă.

În 24 iunie, Ministerul Sănătății anunța că a finalizat achiziția măştilor de protecţie pentru familiile și persoanele defavorizate. În urma finalizării achiziției, urma să fie achiziționate 115 milioane de măști în valoare de 73 600 000 lei fărăr TVA, cu un preț unitar de 0,68lei fără TVA/mască.

Contractul a fost câștigat de către Naguma Medical Supply. Decizia a avut la bază prețul cel mai mic oferit de compania câștigătoare, respectiv 0,64 lei plus TVA, pentru măști medicale cu certificat de garanție și calitate. Pentru această achiziție, Ministerul Sănătății a alocat inițial un buget de 193,2 milioane lei, respectiv 1,68 lei per mască. La licitație au participat peste 30 de companii, iar oferta Naguma Medical Supply SRL a primit cel mai mare punctaj. Firma s-a angajat să livreze întreaga cantitate, de 115 milioane de măști, în numai 7 zile.

De atunci, distribuirea măștilor a trecut printr-un hățiș al blocajelor birocraticelor, al neînțelegerilor între părți și al veșnicilor amânări în distribuire.

Explicațiile ministrului, în interviul video pe care îl vom publica în scurt timp. Rămâneți pe www.romania.europalibera.org

XS
SM
MD
LG